Lyanne Jilderda (rechts) met juf Esther Oostlander.
Lyanne Jilderda (rechts) met juf Esther Oostlander. (Foto: Ingezonden)

FMT Sport reikt Waarde(n)volle Budo-badges uit

OENTSJERK/FEANWALDEN - Bij FMT Sport uit Oentsjerk en Feanwâlden worden er al ruim 25 jaar Jiu Jitsu en bijna 11 jaar Judo lessen verzorgd. Trainingen waarbij er hard wordt getraind om de fysieke vaardigheden van deze sporten onder de knie te krijgen op zowel technisch als wedstrijdniveau.

Intussen lopen er dan ook al meer dan 40 (!) dangraden rond en zijn er meerdere medailles op Nederlands kampioenschappen gewonnen. Maar de trainers Maarten Velstra en Esther Oostlander dragen in hun lessen meer uit dan enkel het behalen van een nieuwe band of prijs. De Japanse sporten Jiu Jitsu en Judo stammen van oudsher af van de samurai's waar waarden en normen hoog in het vaandel stonden. Gedragsregels zowel óp als ook buiten de mat die we normaal vinden en als waardevol ervaren. Enkele van deze Budo-waarden zijn respect, eerlijkheid, doorzettingsvermogen en zelfbeheersing. Onlangs kwam het door Budo-vriend Yos Lotens geschreven boekje 'Waarde(n)vol Budo' uit waarin deze waarden beschreven staan. 

Aan de hand hiervan kunnen de jeugdleden van FMT Sport een Budo-badge of polsbandje verdienen wanneer zij laten zien een Budo-waarde toe te passen. Afgelopen woensdag zijn de eerste Budo-badges uitgereikt. Lyanne Jilderda (7 jaar) uit Oentsjerk ontving de badge voor de waarde 'Rei' welke staat voor respect, beleefdheid en bescheidenheid. De 11-jarige Corrie Brolsma uit Aldtsjerk ontving de badge met waarde 'Yu' voor haar doorzettingsvermogen. Beide meiden waren enorm verrast en trots.

Meer berichten