Renske de Weger, Janneke Themmen en Klaas Jensma zijn enthousiast over hun woonplaats in Noardeast-Fryslân, Oosternijkerk.
Renske de Weger, Janneke Themmen en Klaas Jensma zijn enthousiast over hun woonplaats in Noardeast-Fryslân, Oosternijkerk. Foto: Actief Media

Samen de schouders er onder in Oosternijkerk

Algemeen


OOSTERNIJKERK – Met duidelijk plezier geven drie leden van Dorpsbelang Oosternijkerk op ons verzoek een rondleiding door het dorp. "Het is hier fijn wonen", zegt bestuurslid Janneke Themmen. "Oosternijkerk is een open dorp, waar de mensen je verwelkomen."

Het woonplezier is te zien aan de huizen. Er zijn veel historische panden, schitterend onderhouden. Nog niet opgeknapt is de grote oude boerderij op de hoek van de Munewei en de Buorren. “Toen die onlangs te koop kwam, waren wij bezorgd over de toekomst van zo'n groot pand", vertelt voorzitter van Dorpsbelang, Klaas Jensma. "Wij vinden het geweldig dat er dan een jong stel blijkt te zijn dat de stap waagt en de boerderij koopt, samen met hun ouders die in de schuur een appartement bouwen. Dat soort initiatieven houden ons dorp levendig."

Dat Oosternijkerk levendig is, zie je aan meer. Veel bedrijfspanden waar vroeger bakkers, slagers en ambachtelijke zelfstandigen zaten, zijn vandaag de dag omgebouwd tot woonhuis. De bedrijvigheid is echter beslist niet verdwenen uit het dorp. "We hebben hier wel veertig ondernemers en een actieve ondernemersvereniging", vertelt Renske de Weger, zelf werkzaam in haar woonplaats bij Van Kammen, tentenverhuur & catering.

In het pand waar voorheen een supermarkt zat, zit nu een woonvorm voor kwetsbare mensen. De supermarkt zelf verhuisde naar een groter pand van voorheen een bouwbedrijf. Het dorp heeft ook een kapper, schoonheidsspecialiste, bloemenzaak en kinderopvanglocatie. "We prijzen ons gelukkig met zoveel voorzieningen", zegt Janneke Themmen. Lokaal steunen vindt ze belangrijk. Klaas Jensma zegt over dorpsgenoot en ondernemer Hoogland Springkussen Verhuur: “We weten hoe zo’n bedrijf gedupeerd is door de coronaregels en beseffen dat het zaak is te doen wat wél kan: Abraham's en Sarah's huren!"

Samen de schouders er onder zetten is een thema in Oosternijkerk. Momenteel wordt werk gemaakt van een nieuwe school met kindcentrum. Om de sloop van het oude pand mogelijk te maken, kregen de leerlingen tijdelijk onderdak in het dorpshuis. Met de financiële opbrengst hiervan wordt later het dorpshuis met de aangrenzende sporthal gerenoveerd. "Vijftien jaar geleden hebben we met honderd vrijwilligers de toiletgroep gebouwd bij het dorpshuis. De vrijwillig-voorman moest een schema maken opdat mensen elkaar niet voor de voeten liepen."

Enkele jaren geleden werd ook met behulp van een groep actieve vrijwilligers een gewenst fietsbruggetje gerealiseerd aan de rand van het dorp. "En nu zijn we bezig met het verkrijgen van een wandelpad vanuit de nieuwbouw naar de dorpskern." Het is een project dat Dorpsbelang realiseert in samenwerking met de DOM-werkgroep. "Ook door dit project realiseren we ons weer dat er geen bankje, bruggetje of historische dorpsroute is gekomen zonder de enorme inzet van een aantal mensen. Het klinkt simpel, maar je hebt te maken met heel wat betrokkenen (met rechten, mening en wensen...) die op één lijn moeten worden gebracht”, zegt Klaas Jensma. Zulke processen geven echter ook verbondenheid. Verbondenheid die maakt dat de Oosternijkerkers zich rijk voelen als ze het leugenbankje aan de Buorren passeren “en je zeker weet dat je besproken wordt door de dorpelingen die daar zitten”.

Verbondenheid ook die zorgt voor een geweldig dorpsfeest, eens per drie jaar. “Nu al zijn er buurten bezig met plannen voor de versierde wagens. Oosternijkerk heeft altijd zo’n indrukwekkende optocht dat het publiek bij de start drie rijen dik staat.”

Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 7 uur geleden
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels Algemeen 7 uur geleden
De drie oorlogsgraven op het kerkhof waar bloemen en een krans worden gelegd.
Deadenbetinking Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 9 uur geleden
Geef je spullen een tweede kans.
Repair Café Dokkum weer open op zaterdag 4 mei Algemeen 10 uur geleden
Vaar naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven'
Met een sloep varen naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven' in Nationaal Park de Alde Feanen Algemeen 11 uur geleden
Doe ook mee met de excursie van IVN Natuureducatie!
Rondje Bolwerken Dokkum Algemeen 12 uur geleden
Nederland, Oentsjerk, 25-04-2024. Presentatie van het boekje met Doarpskuierkes.
Feestelijke presentatie nieuwe editie Doarpskuierkes Algemeen 1 mei, 17:00
Dodenherdenking en kranslegging in Drachten
4 mei dodenherdenking Drachten Algemeen 1 mei, 16:03
Voorstelling Ik ben Wil in theater Sense Dokkum 5 juni
Derde symposium van Ik ben Wil over dementie op 5 juni met voorstelling 'De Klosdochter' Algemeen 1 mei, 15:00
Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 1 mei, 13:45
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 1 mei, 12:04
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 1 mei, 10:30
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 1 mei, 09:23