Schipper Menno Tjeerdsma van de Grietman kon het pinkstermaandag makkelijk aan.
Schipper Menno Tjeerdsma van de Grietman kon het pinkstermaandag makkelijk aan. Foto: Actief Media

Fietsen en recreëren in coronatijd: het kan best!

Algemeen

SUWALD - Fietsen en recreëren in tijden van corona: dat kan in het ruime Friesland met gemak, zou je denken. Maar de mens is een kuddedier, dus iedereen zoekt op de één of andere manier elkaar toch weer op. Zodoende kun je toch 'filevorming' krijgen, bijvoorbeeld voor de zo geliefde fietspontjes van de '8 van Grou'.

Door Gerrit van der Meer

Afgelopen Pinksterweekend namen we de proef op de som. Het bleek erg mee te vallen. Schipper Menno Tjeerdsma van de grootste pont in de regio, De Grietman bij De Veenhoop: "Yn dizze 'coronatiid' passe der noch altyd wol tolve minsken en fytsen tagelyk op. Sjoch: steltsjes meie byïnoar op 'e skoat sitte, dat it kin gau."

"It rûn de hiele aardich troch"

Ook de zonnepont Schalkediep bij Suwâld kon de drukte pinkstermaandag goed aan. "It rûn de hiele dei aardich troch. Soms moast men efkes wat langer op 'e kant stean te wachtsjen", vertelt schipper Homme. De auteur van dit artikel had het geluk, zowel bij De Veenhoop als bij Suwâld meteen mee te kunnen. Alleen bij Earnewâld zat het tegen: daar lag de pont net na vijf uur al vast aan de wal aan de dorpskant. Op het strandje aan de oostkant van It Wiid bleek het toen gezellig druk te zijn.
Het lastigste stukje van de fietstocht was maandag het schelpenpaadje vanaf het sluisje bij de Veenhoop naar de pont toe. Er kwam net een 'lading' fietsers vanaf de pont deze verslaggever tegemoet, zodoende zocht deze fietser even de berm op. Ook op het schelpenpad langs de zuidwestoever van De Leien was het nogal druk. Toen ook nog drie paarden met ruiters deze ligfietser tegemoet kwamen, gaf ik even extra ruimte. Verder geen 'knelpunten' onderweg.
Maar er is meer dan alleen het recreatieve fietsen. Juist nu zo weinig mogelijk mensen met bus en trein dienen te reizen, stappen meer mensen op de fiets. Dan is 1,5 meter afstand houden soms lastig. Daarom dringt de Fietsersbond aan op aanpassingen. Volgens de voorzitter van de Friese afdeling, Kees Mourits, speelt dit in Friesland vooral in de stad Leeuwarden. Hij zou graag zien dat bijvoorbeeld op de zogeheten parkeerring de maximum snelheid wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur, zodat fietsers ook veilig over de rijbaan voor auto's kunnen fietsen. "Denk aan de veel te smalle fietspaden van de Groeneweg ter hoogte van de Prinsentuin."

Eenrichtingsverkeer?

In het advies van de Fietsersbond wordt ook gesuggereerd om eenrichtingsverkeer in te voeren op fietspaden, als die (erg) smal zijn. Maar praktisch gezien kan dit lang niet overal, stelt Mourits. "Bijvoorbeeld het smalle pad aan de noordwestkant van de Dokkumer Ie: daar is éénrichtingsverkeer niet praktisch. Het pad is sowieso te smal. Mensen moeten dus goed rekening met elkaar houden. Maar dat moet je daar altijd al."

"Bnnenstad Dokkum autovrij"

In Dokkum zou Mourits graag zien dat het autoverkeer uit de binnenstad geweerd wordt. "Dat gebied is niet veel groter dan 200 bij 300 meter. Dat kun je prima lopen! En als het te druk dreigt te worden met voetgangers en fietsers, geef dan met pijlen éénrichtingsverkeer aan. Want dat kan daar wél."

Uitnodiging Paardenweegdag 20 april bij A7 Noord dierenartsen in Drachten
Heeft uw paard een gezond gewicht? Algemeen 2 uur geleden
De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 3 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 3 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 6 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 7 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 23 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 23 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 23 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen gisteren
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen gisteren
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 28 mrt, 15:00
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen 28 mrt, 14:32