Het Nordwin College is behalve een Gezonde School, ook ECO-school, dus er is veel aandacht voor milieu- en klimaatzaken. Docent Greetje Cnossen (links op de foto die werd gemaakt in de schoolkas) werd in 2017 als eerste uitgeroepen tot meest duurzame docent in het voortgezet onderwijs.
Het Nordwin College is behalve een Gezonde School, ook ECO-school, dus er is veel aandacht voor milieu- en klimaatzaken. Docent Greetje Cnossen (links op de foto die werd gemaakt in de schoolkas) werd in 2017 als eerste uitgeroepen tot meest duurzame docent in het voortgezet onderwijs. Foto: Actief Media

"Uitgestelde schoolkeus? Dat doen wij al 12 jaar!"

Algemeen

Leren is leuk bij VMBO Groen op het Nordwin College in Buitenpost

BUITENPOST - "Heb je het Nordwin College overwogen?", vraagt directeur Jaap van der Heide. Zijn vmbo-school in Buitenpost heeft een uniek onderwijs-aanbod. "Wij bieden maatwerk voor iedere leerling. Van de basisberoepsgerichte leerweg tot en met de theoretische leerweg. Je hoeft in de onderbouw lessen niet te volgen op één niveau, en je kunt hier leren op een manier die bij jouw past."

"Wij hebben veel praktijklokalen. Daarom denken sommige mensen dat het vmbo-TL diploma van onze leerlingen minder waard is dan het vmbo-diploma van andere scholen", lacht Van der Heide. "Dat is jammer, want ook ex-leerlingen van ons werden dierenarts."

"Leerlingen uit hetzelfde dorp zitten bij elkaar in de klas ongeacht niveau"

Alle niveaus door elkaar

Iedereen leert anders. Sommige leerlingen leren graag uit boeken, anderen leren door van alles uit te proberen. Dat laatste kan op het Nordwin College in Buitenpost. "Op het rooster staan afwisselend theorie- en praktijklessen, steeds in blokken van 90 minuten."

De eerste twee jaar zitten leerlingen van alle niveaus samen in de klas, net als op de basisschool. "En toch volgt iedere leerling de lesstof op zijn eigen niveau", vertelt Jaap van der Heide. Hij legt uit hoe het Nordwin College dat aanpakt.

Stam- en instructielokalen

Het blokuur theorie wordt gegeven in zogenaamde stamlokalen. Deze lokalen zijn groot en hebben een deur naar een aparte instructieruimte. In het stamlokaal zijn altijd twee docenten en een onderwijsassistent aanwezig. Bij toerbeurt gaat één docent met een groepje leerlingen naar het instructielokaal. De leraar wiskunde bijvoorbeeld roept het groepje leerlingen Gemengde Leerweg op om mee te gaan voor de instructieles. De leerlingen die de lesstof begrijpen gaan terug naar het stamlokaal. Dat moment hoeft niet voor iedereen gelijk te zijn. Leerlingen verwerken in het stamlokaal zelfstandig de lesstof en stellen vragen aan de andere aanwezige docent in het lokaal.

Op dezelfde manier krijgen leerlingen Beroepsgerichte Leerweg en Kader les. "Het leuke is dat het daardoor ook mogelijk is om in het eerste en tweede jaar vakken op verschillende niveaus te volgen", zegt Jaap van der Heide. "Als een Kader-leerling bijvoorbeeld heel goed is in Engels, kan hij dat vak volgen op een hoger niveau."

"Dit geeft onze leerlingen zelfvertrouwen", zegt de directeur. "Het werkt motiverend. Met grote regelmaat zien we leerlingen daardoor opstromen. Afstromen komt bijna nooit voor."

De onderwijsassistent is voor de leerlingen een rode draad in het stamlokaal. Docenten en vakken wisselen, maar de onderwijsassistent is de hele dag bij dezelfde klas. Het is één van de gewoontes op het Nordwin College die tonen dat onderwijsondersteuning er goed is georganiseerd.

Stipeteam levert maatwerk

Alexandra Dantuma is de ondersteuningscoördinator op school. Ze geeft onder andere leiding aan het Stipeteam. Dat is een groep stagiaires van de HBO-opleiding Social Work die werken in een apart lokaal. Er is daar altijd iemand aanwezig. Leerlingen die hulp nodig hebben, kunnen er op elk moment van de schooldag terecht. Het Stipeteam geeft bijles, hulp bij dyslexie en kinderen met problemen in het autistisch spectrum krijgen er begeleidingsgesprekken.

Iemand die moeite heeft met plannen kan met iemand van het Stipeteam de dag doorspreken of huiswerk voorbereiden. Ook leerlingen die het tijdelijk moeilijk hebben, kunnen er terecht met hun verhaal. Denk aan leerlingen die een sterfgeval van dichtbij meemaken, of leerlingen die zich gepest voelen. "Onschuldige vragen mogen ook hoor", zegt Alexandra. "Er zijn bijvoorbeeld leerlingen die het heel goed doen op school, maar toch komen vragen om bijles in een bepaald vak omdat ze een hoger cijfer willen. Dat proberen we dan te regelen."

Theorie gekoppeld aan praktijk

De praktijkvakken die op het Nordwin College worden gegeven, zijn 'groen': leerlingen moeten dus wel iets hebben met planten en dieren. De praktijklessen variëren van plantenverzorging tot groene techniek en van het leren verwerken van agrarische producten tot dierverzorging. "In de lessen wordt de theorie gekoppeld aan de praktijk. Bij 'verwerken agrarische producten' bijvoorbeeld, leren de leerlingen koken, maar ook kaas en melk maken. Ze leren welke chemische processen daarbij komen kijken, maar ook budgetteren komt aan de orde. En ze leren bijvoorbeeld alles over goed inkoopbeleid."

Het Nordwin College in Buitenpost is een vmbo-school voor de Beroepsgerichte Leerweg, Kader en de Gemengde plus Theoretische Leerweg. Iedereen in de bovenbouw die GL of TL-examen doet, volgt zes theorievakken en één praktijkvak.

De opleiding MBO Groen wordt ook in Buitenpost aangeboden, op de niveaus 1 en 2.

8+opstapklas

Nieuw vanaf volgend schooljaar is de 8+opstapklas. Deze speciale klas is er voor leerlingen die door hun basisschool worden doorverwezen omdat zij met een afwisseling van praktijk en theorie beter tot leren zullen komen dan in een reguliere groep 8-setting. Passender onderwijs is voor hen motiverender. Voordeel is dat ze een jaar later op hetzelfde niveau als onze andere leerlingen beginnen aan het voortgezet onderwijs."

Een aantal docenten nemen hun hond mee naar school. Leerlingen genieten in de pauze van hun gezelschap, maar de hond mag ook uitgelaten worden door leerlingen die bijvoorbeeld 'even rust' nodig hebben.
Directeur Jaap van der Heide en ondersteuningscoördinator Alexandra Dantuma in de lego-studio.
Leerlingen op het Nordwin College leren een breed pakket aan vaardigheden op school. Ze krijgen lessen handvaardigheid en tekenen, maar ook bijvoorbeeld naailes en bloemschikken.
Een stamlokaal van het Nordwin College in Buitenpost, met achterin de deur naar het instructielokaal. Twee docenten en een onderwijsassistent zijn beschikbaar voor de leerlingen.
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 2 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 2 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 3 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 3 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 6 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 7 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 22 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen gisteren
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen gisteren
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 25 apr, 14:16