Jelle Boerema in hartje Dokkum, één van de vijf 'iconen' van de regio.
Jelle Boerema in hartje Dokkum, één van de vijf 'iconen' van de regio. Foto: Actief Media

Noordoost Fryslân wil meer recreatie en toerisme

Algemeen

DOKKUM - Met vijf 'iconen' in Noordoost Fryslân hopen vier gemeenten samen vijftig procent meer recreanten en toeristen aan te trekken in tien jaar. Die vijf iconen zijn: de Waddenkust, de stad Dokkum, de Nationale Parken Lauwersmeer en De Alde Feanen en het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden.

 

Vijftig procent groei is de ambitie: van circa 600.000 naar zo'n 900.000 overnachtingen per jaar, tussen 2020 en 2030, binnen de vier gemeenten: Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. De recreatievisie moet nog worden besproken in de colleges van b. en w. en in de gemeenteraden, in januari en februari is de verwachting.

Omdat wereldwijd en ook in Nederland en Friesland forse groei van de recreatiesector wordt verwacht, is het de kunst voor Noordoost Fryslân om van die groei te profiteren. Om die reden zal meer ingezet worden op marketing en promotie. Ook 'gastheerschap' en 'professionaliteit' moeten worden versterkt, daarom krijgen ondernemers in de sector cursussen aangeboden. "Bijvoorbeeld Engels en Duits, website-ontwikkeling en sociale media", vertelt wethouder Jelle Boerema (VVD) van Noardeast-Fryslân, voorzitter van de projectgroep.

Vanuit de sector, onder andere van het GastenGilde is een kritiekpunt dat er geen financiële paragraaf in de visie staat. "Dat klopt", zegt Boerema. "Maar vanuit de Regiodeal van Noordoost Fryslân komen er wel miljoenen euro's beschikbaar en een deel daarvan is bestemd voor het versterken van recreatie en toerisme. We zien deze sector als één van de vier kansrijke sectoren van het gebied, die nog verder versterkt kunnen worden. De andere zijn: de bouw, de metaal en de agrarische sector."
Een ander kritiekpunt van het GastenGilde is dat er onvoldoende visie is op welke doelgroep het beste past bij de regio. De 'bewust levende' mensen komen nu al relatief veel naar dit gebied en dat zou volgens het GastenGilde versterkt moeten worden. Het zijn de rustzoekers, maar ook de sportievelingen als wandelaars, fietsers en kanovaarders. Bovendien moeten natuur en landschap behouden en zelfs versterkt worden, vindt het GastenGilde, want dat is waar deze mensen vooral voor komen.

Boerema: "Een aantal jaren geleden waren we nog het wat onbekende deel van Friesland, maar je ziet dat de bezoekers ons steeds beter weten te vinden. Daarom moeten we nu vol inzetten op productontwikkeling, zodat onze regio steeds aantrekkelijker wordt om te bezoeken. En als je een goed toeristisch product hebt, dan verkoopt Noordoost Friesland zichzelf!"

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 16 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 18 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 20 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 21 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 22 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34