Veel aandacht voor persoonlijke beleving bij Yarden

Algemeen Zakelijk

GOUTUM/HEERENVEEN - In de Yardenhuizen in Goutum en Heerenveen voelt iedereen zich welkom, mede door de sfeervolle inrichting. De betrokken en kundige medewerkers besteden er de grootste zorg aan het mogelijk maken van de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Door Grietje de Jong-Taekema

Het Yardenhuis in Goutum heeft twee aula's, een grote, en een intiemere: de Huiskamer genoemd. "Die leent zich uitstekend voor een besloten, informeel samenzijn, tot ongeveer dertig personen", legt locatiemanager Henk Meijer uit. Een samenzijn waar werkelijk haast alles mogelijk is; van live muziek tot het meenemen van een huisdier. "Hier kan bijna alles", beaamt Gonda de Vries, floormanager bij Yarden Crematorium en Uitvaartcentrum Goutum. "We hebben zelfs een keer een motor in de aula gehad." Door te spelen met de kleuren en het licht in de aula's wordt precies de juiste sfeer gecreëerd.

In Heerenveen komt de warme uitstraling ook terug. Hier is een aula, geschikt voor ruim 120 personen. Locatiemanager Janet de Vries: "Onze dienstverlening en hospitality staan voorop, elke dag weer. Altijd bewust blijven en kijken hoe het ook anders kan, dit alles om bij te dragen aan een goed afscheid. Het uitvaartcentrum De Schans is ongeveer een jaar geleden volledig gerestyled. Het is een sfeervolle locatie geworden, met een intieme aula waar in kleine kring afscheid kan worden genomen. Er zijn drie 24-uurs opbaarkamers, elk met een prachtige fotowand Er is een ruimte voor de laatste verzorging en rituele bewassingen. Het Yardenhuis aan de Rotstergaastweg 45 in Nieuweschoot heeft een landelijke, ruimtelijke ligging. Een mooie locatie om in alle rust, op een persoonlijke en intieme manier afscheid te nemen.

Er is bij Yarden geen nee te koop, bevestigt Gonda de Vries. Dat geldt ook voor de catering: "Natuurlijk kan men gerust kiezen voor koffie en cake, maar ook het eten en drinken kan worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren. Een biertje en een wijntje met warme hapjes, of zelfs een compleet menu. Horen we een dag van tevoren dat het eten glutenvrij of vegetarisch moet zijn, dan is ook dat geen probleem. Niet voor niets zegt Yarden: 'Een goed afscheid helpt je verder'. Daar geloven wij ook echt in. Het is heel bijzonder om op zo'n belangrijk moment een verschil te kunnen maken." Om dat te doen proberen alle medewerkers altijd goed aan te voelen waar de nabestaanden behoefte aan hebben. "Het is heel belangrijk om daar op in te spelen."

Henk Meijer: "We merken dat uitvaarten steeds persoonlijker worden en dat mensen steeds beter weten wat ze willen. Onze toegevoegde waarde zit daarin, dat alles mogelijk is, ook technisch. Dat houdt onder andere in dat we ervoor zorgen dat het beeldmateriaal mooi bij de muziek aansluit."
Ook kan men bij Yarden net zoveel tijd nemen als nodig is voor het afscheid. En in de dag en nacht toegankelijke opbaarkamers kunnen nabestaanden altijd terecht om hun overleden dierbare te bezoeken. Net als in Heerenveen heeft ook in Goutum elke kamer een eigen naam en sfeer. Zo is er bijvoorbeeld de 'Oldehove', waar op een fotowand een afbeelding van de Leeuwarder toren te zien is.

Na de uitvaart stopt de goede zorg van Yarden niet. Nabestaanden worden geregeld uitgenodigd voor een herdenkingsbijeenkomst. Zo worden er op Valentijnsdag en op Vader- en Moederdag activiteiten aangeboden en rond Allerzielen jaarlijks in november een buitenherdenking of een lichtjesbijeenkomst per locatie gehouden. Dan worden de namen van de overledenen voorgelezen en kunnen nabestaanden in gesprek gaan met lotgenoten, of even een moment stilte nemen om hun dierbare te gedenken.

Naast uitvaarten organiseren beide locaties samen met de Yarden-vereniging ook geregeld culturele activiteiten, die voor iedereen toegankelijk zijn. Zo wordt in Goutum bijvoorbeeld op 1 februari de indringende en humoristische theatervoorstelling 'Dan neem je toch gewoon een hond?' gehouden. Hierin buigt theatergezelschap 'De kunst van het rouwen', zich over de vraag hoe je met iemand omgaat die een geliefde heeft verloren. In Nieuweschoot staat Adelheid Roosen 21 februari op de agenda met haar indringende voorstelling 'Dag mam', over het ziekte- en stervensproces van haar moeder die aan Alzheimer leed. Deze voorstellingen zijn gratis toegankelijk. Aanmelden kan op www.yarden.nl/agenda.

www.yarden.nl

Actueel

Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 3 minuten geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 1 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 2 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 2 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 3 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 4 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 6 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 7 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 7 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen 8 uur geleden
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen gisteren
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen gisteren
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 17 apr, 11:53