Met opening van Glazen Paviljoen is Vijversburg af

Algemeen

TYTSJERK - Zaterdag worden de laatste onderdelen van het vernieuwde Park Vijversburg bij Tytjerk geopend: de Theesalon en het Glazen Paviljoen. "We hebben ongeveer tweehonderdvijftig gasten uitgenodigd," vertelt Audrey Stielstra. "Allemaal mensen die betrokken waren bij de realisatie van dit bijzondere project." Na de opening is de villa iedere zondag te bezoeken en kan publiek koffie en thee drinken in De Theesalon.

Door: Karoline van den Donker

"Het naast de villa gelegen Glazen Paviljoen is verdiept aangelegd. Kinderen staan met hun neus over het gras te turen, heel bijzonder", verklapt Audrey Stielstra alvast. Het Glazen Paviljoen heeft de vorm van een ster met drie uitlopers. In het midden kunnen negentig mensen plaatsnemen in een theateropstelling. "Daar gaan we concerten organiseren, lezingen en voorstellingen."
Waardering zal er ook zijn voor het parktoilet dat vanaf 13 mei iedere dag toegankelijk is.

Regentenkamer te huur

Zowel delen van de villa als het opvallende Glazen Paviljoen kunnen gehuurd worden, bijvoorbeeld voor trouwerijen, tentoonstellingen of cursussen. "De regentenkamer en de salonkamer zijn gerestaureerd in oude stijl," vertelt Audrey Stielstra daar over. "Ze blijven gesloten voor publiek, behalve als ze verhuurd worden voor bijzondere gelegenheden."
Nieuwsgierig makende, tot de verbeelding sprekende 'geheime plekjes' zijn altijd kenmerkend geweest voor Park Vijversburg. Dat is bij het vernieuwde park niet anders.
Eind jaren negentig stond het historisch waardevolle Bos van Ypeij bij Tytsjerk bekend als plek waar je kon 'file-wandelen'. Toen de weilanden ten westen van het park pachtvrij kwamen, sprong Stichting Op Toutenburg dan ook een gat in de lucht. Wel duurde het nog tien jaar voor de eerste vergunningen voor uitbreiding de deur uit gingen. Er verstreken nog eens bijna tien jaar voor alle plannen waren gerealiseerd. In september 2015 gingen de nieuwe parkdelen echter open. En vanaf zaterdag heeft ook de oude villa zijn nieuw herbestemming. Met de opening van het Glazen Paviljoen wordt de metamorfose afgerond.

Dwalen en verdwazen

Park Vijversburg is nog altijd, net als vroeger, een park waar de bezoekers worden verrast, verbaasd, verdwaasd. "We wilden iets dat nog niet in de omgeving is", vertelt Audrey Stielstra. Dat was niet gemakkelijk want 'de buren' van Stichting Op Toutenburg beheren een natuurgebied, een golfbaan, een dierentuin en een modern recreatiepark. Toch is het gelukt.

De grot, de kluizenaarshut en de slingerpaadjes waren altijd opvallende elementen in deze tuin. Op deze 'folly's is verder gefantaseerd. "Een folly is een nutteloos bouwwerk, zoals de grot en de kluizenaarshut. Je ziet het staan, loopt erheen en gluurt door de raampjes," legt Stielstra uit. Het groene hutje in het nieuwe gedeelte is ook zo'n folly. Loop er naar toe. Neem plaats en wat zie je? Een vergelijkbaar groen hutje, maar dan klein. "Een folly voor eenden." Klimpalen, een 'brug onder water', vlotvaren in het waterlabyrint en hutten van wilgentenen zijn voorbeelden van andere nieuwe details. Soms is het wel even zoeken. Het theater naast de vijver vind je makkelijker.

De Kunst van het Evenwicht
NVA-Autismeweek met thema 'De Kunst van het Evenwicht Algemeen 1 uur geleden
Terwijl bestuurslid Oege Hiddema het pasverworven brij-buske omhoog houdt, overhandigt museumvoorzitter
Sybren van Tuinen bloemen aan de schenkers, Elly en Jitse van der Bij uit Damwâld.
Drie particuliere schenkingen voor het Ruurd Wiersma Museum Algemeen 2 uur geleden
Dirigent Akke Bosma
Uniek 3-koren lenteconcert Algemeen 4 uur geleden
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard
Opening expositie stories of Morpheus in terpkerkje Raard Algemeen 6 uur geleden
Theatervereniging in Oudega speelt
Theatervereniging "op e nij Bigoun" uit Oudega speelt de komedie met de titel "Ut" van Nick Hall Algemeen 21 uur geleden
De inzittenden konden in de voorbijvarende boot klimmen
Bestelbus belandt in Stroobossertrekvaart Algemeen 21 uur geleden
Fietser gewond na botsing met voetganger
Fietser gewond na botsing met voetganger Algemeen 22 uur geleden
Kom met z'n allen paaseieren zoeken bij Glinstra State.
Paaseieren zoeken bij Glinstra State Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen bedankt energiecoach Jarno Steringa voor zijn inzet.
Energietour succesvol afgesloten in Gytsjerk Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Berber van Zandbergen geeft het startschot voor het programma Doortrappen Feiliger Fytse.
Doortrappenseizoen feestelijk van start gegaan in Oentsjerk Algemeen 23 uur geleden
Kom op zaterdag 30 maart naar het tennispark De Folgeren in Drachten
Open Tennis- en Padeldag bij DLTC Drachten Algemeen 23 uur geleden
Presentatie Dokkum Magazine
Nieuwe initiatieven komen samen tijdens oploop Promotie Dokkum Algemeen gisteren
WOL - Natuurlijke Vezels
Ga paasmaandag op wollige kraamvisite Algemeen gisteren