Logo actiefonline.nl
De kruk met daarin een haiku-tegel: 'Pianissimo / Hoort lijn 5, neemt haags hopje / Weg Anton Webern'.
De kruk met daarin een haiku-tegel: 'Pianissimo / Hoort lijn 5, neemt haags hopje / Weg Anton Webern'. (Foto: Ingezonden)
Zakelijk

Expositie en haiku Jan Loman in Aldtsjerk

  Cultuur

ALDTSJERK - Op donderdag 13 juli om 14.00 uur wordt de expositie 'Jan Loman (1918-2006)' in Galerie Bloemrijk Vertrouwen in Aldtsjerk met haiku van Jan Loman geopend door kunstpublicist en mede-galeriehouder Gerhild van Rooij.

Van Loman liggen diverse tegels in de openbare ruimte van Nederland en Noorwegen met haiku die betrekking hebben op die locatie. Lomans haiku verschenen ook in diverse bundels. De haiku-tegels mochten na zijn dood in 2006 niet bijgemaakt worden, de resterende tegels zijn collectoritems. In de expositie staat een kruk met daarin een haiku-tegel: Pianissimo / Hoort lijn 5, neemt haags hopje /Weg Anton Webern. Uit de haiku wordt duidelijk: Loman hield van muziek. Wanneer hij naar de compositie van Webern luistert zijn een voorbijrijdende bus of tram en een knisperend hopjespapiertje stoorzenders.

Het meest bekende werk van Jan Loman is zijn logo voor de actiegroep 'Wees wijs met de Waddenzee' uit 1965. Dit logo hangt in de expositie en is na ruim een halve eeuw nog steeds actueel en in gebruik bij De Waddenvereniging. De ontwerpen hangen in het Fries Museum. De expositie bestaat uit zwartwit- en kleuren-zeefdrukken, een serie unieke collages en objecten.

Gerhild van Rooij, zelfstandig multidisciplinair kunstenaar en auteur, heeft onder andere als kunstpublicist in de Pluskrant acht kunst- en boekrubrieken gepubliceerd over de fotograaf, beeldend kunstenaar, vormgever, haikudichter en landmeter Jan Loman. Stichting Cultbee nodigde haar naar aanleiding daarvan uit om in 2017 de jaarlijkse lezing over Loman te geven in Beetsterzwaag, waar Loman van 1962 tot zijn dood woonde. De film 'Stiller om de Noord' van Stichting Beeldlijn (Buddy Hermans) met Lomans kunst en gedichten werd daar ook getoond. Cultbee brengt de lezing van Gerhild en film van Buddy volgend jaar op meerdere locaties ter ere van de 100ste verjaardag van Jan Loman en 2018 Leeuwarden Fryslân Kulturele Hoofdstad.

Daarnaast zijn er meer Loman-projecten, zoals een fotowand met mensen die het waddenlogo vasthouden of dragen. Iedereen die een (oud) voorwerp met Waddenlogo heeft, een trui, pet, tas, vlag, voorwerp met sticker of een kunstwerk van Loman, wordt uitgenodigd donderdag 13 juli naar de galerie te komen en zich daarmee gratis te laten fotograferen.

De expositie is geopend van 13 juli tot en met 30 augustus, op donderdag tot en met zaterdag 14.00 tot 17.00 uur. Vanaf 15 juli tot en met 29 juli alleen op telefonische afspraak: 06-25356418.

Reageer als eerste
Meer berichten