Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur Foto: Michel van der Werf

38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit!

Algemeen

Vrijdag 10 mei klokslag 20.00 uur wordt het startschot gelost van de 38elfstedenroeimarathon. Dit vanaf de Stanfries X, het trotste vlaggenschip van Museumhaven Leeuwarden.

De marathon telt dit jaar het grote aantal van 88 teams uit binnen- en buitenland met in totaal zo’n 900 roeiers. Net als vorig jaar verschijnt er een groot aantal studententeams aan de start van de 210 kilometer lange tocht. Zij dragen bij aan de verjonging van het marathonroeien en gaan de concurrentie aan met de meer ervaren marathonroeiers. Noemenswaardig is de toename van het aantal ECO-teams; zij roeien en fietsen het gehele traject in estafette vorm. 

Recordjacht

Op voorhand is er een aantal favorieten aan te wijzen. De winnaar van vorig jaar, het Duitse combinatieteam CoolRunnings en het Amsterdamse team RIC Mix1 (vorig jaar de winnaar van het mixed-veld). Eén van de teams van de organiserende vereniging LRV Wetterwille, een 12-mans formatie met de bootnaam ‘Droom GROOT’ gaat dit jaar binnen de wedstrijdcategorie de strijd aan voor een positie in de top.
De kans is groot dat deze teams elkaar zullen opjagen en een aanval doen op het baanrecord van 16 uur en 59 minuten. Of die poging slaagt, zal ook van de weersomstandigheden afhangen. Bovendien moeten ze niet alleen hard roeien, maar ook snel wisselen.

Buitenlandse teams

Opvallend is het toenemend aantal buitenlandse ploegen dat aan de start verschijnt; 18 teams in totaal, waarvan het merendeel uit Duitsland, maar ook teams uit België, Zwitserland en Frankrijk. Verder bestaat het deelnemersveld uit roeiverenigingen vanuit alle hoeken van het land. Van Maastricht tot Groningen en van Schagen tot Middelburg. 

Start en finish

De roeiers vertrekken vanuit de Prinsentuin over de Ee richting Dokkum. Naar verwachting valt de duisternis in voordat ze voor de tweede keer Bartlehiem passeren. Vanaf dan roeien ze in het donker naar Oudkerk, Leeuwarden, Sneek en IJlst. Elke boot is uitgerust met lantaarns, wat ’s nachts voor mooie sfeerbeelden zorgt. Bij zonsopgang arriveren de koplopers bij de stempelpost in Sloten, om van daaruit Stavoren, Hindeloopen Workum, Bolsward en Franeker aan te doen. De route loopt via Het Bildt richting Leeuwarden. Naar verwachting passeert de snelste ploeg op zaterdag 11 mei rond de klok van 13.00 uur de finishlijn bij LRV Wetterwille (nabij de Froskepôlle). 

Volgen
Alle ploegen kunnen via tracking & tracing (GPS-volgsysteem) online worden gevolgd [www.elfstedenroeimarathon.nl]. Ploeggenoten, toeschouwers en thuisblijvers kunnen realtime bekijken wat de positie en snelheid van hun favoriete team is. 

Van Bond van Oud Leerlingen naar Vrouwen van Nu
Vrouwen van Nu Fryslân 105 jaar! Algemeen 15 uur geleden
De priiswinners flnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint it Lyts Frysk Diktee 2024 Algemeen 16 uur geleden
Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor het gratis Weekje Weg
Vakantieweek voor gezinnen met minimuminkomen uit Smallingerland Algemeen 17 uur geleden
Laat je betoveren door de Kracht van Wandelen in het Bos van Oranjewoud!
Laat je betoveren door de Kracht van Wandelen in het Bos van Oranjewoud! Algemeen 18 uur geleden
In de Fonteinkerk in Buitenpost verblijven tijdelijk Oekraïners. Het huurcontract loopt tot oktober 2024, maar onzeker is of alle Oekraïense vluchtelingen dan een andere locatie gekregen hebben.
"Oekraïense vluchtelingen uit Fonteinkerk Buitenpost" Algemeen 19 uur geleden
Friese EU-lijsttrekker Anja Haga.
Friese EU-lijsttrekker Anja Haga aanwezig bij politiek café Dokkum Algemeen 15 mei, 19:00
Auke Sikma, raadslid van Sociaal Links en jurylid bij de verkiezingen, en Arjen Wielinga, Kinderburgemeester Dantumadiel.
Dantumadiel zoekt nieuwe kinderburgemeester Algemeen 15 mei, 17:08
Illustrator Linda de Haan
Linda de Haan brengt magie tot leven in haar kinderboeken Algemeen 15 mei, 16:04
VV Hoogeveen U15 wint de Bonifatiuscup
8e editie Bonifatiuscup Dokkum weer een groot succes! Algemeen 15 mei, 14:23
Team Van Campen & Dijkstra Burgum met van links naar rechts Gerrie van der Meulen, Ben Flootman, Ype de Haan, Pauline Kuiper, Tjeerd Joustra en Lysanne Soepboer.
"Bij ons ben je geen rekeningnummer, maar gewoon Jouke" Algemeen 15 mei, 13:06
Sjoerd van der Werf
Sjoerd van der Werf neemt afscheid van Rûnwei Sport Algemeen 15 mei, 11:29
Pinksterfeest Veenklooster
Pinksterfeest Veenklooster 2024: Veelzijdig programma rondom thema 'Only My God' Algemeen 15 mei, 10:18
Het weekend is bezocht door 1100 tieners en medewerkers. Het was een groot feest!
Square 2024: Een onvergetelijk interkerkelijk tienerweekend vol inspiratie Algemeen 15 mei, 09:23