De gelijkmaker wordt binnengetikt door Edwin Schaafsma.
De gelijkmaker wordt binnengetikt door Edwin Schaafsma. Foto: Orange Pictures

Opluchting bij Buitenpost na winst op Pelikaan S

Algemeen

Buitenpost pakte zaterdag in de eindfase de eerste driepunter sinds 16 december. De opluchting na afloop van de Fries-Groningse derby tegen Pelikaan S was dan ook groot. Het duel eindigde in 3-1 nadat Buitenpost lange tijd tegen een 0-1 achterstand had aangekeken. In de tweede helft was er veel tumult op De Swadde. Pelikaan S incasseerde twee rode kaarten en Buitenpost miste een penalty.

Pelikaan S wil na dit seizoen terug naar de vijfde klasse. Dat de hekkensluiter met veel ervaren voetballers in het team zonder druk speelde, was duidelijk te zien. De gasten uit het Westerkwartierder Oostwold voetbalden vrijuit en vonden gemakkelijk de vrije man. Buitenpost speelde daarentegen moeizaam. Steeds ging het mis in de eindpass. Na ruim twintig minuten nam Omar Kavak van Pelikaan S een vrije trap. De bal ging er via de onderkant van de lat fantastisch in. Doelman Kevin van der Meulen stond erbij en keek erna. Een flinke tegenslag voor Buitenpost, wetende dat ploeg weinig doelpunten maakt. Kort na de voorspong scoorde de tegenstander bijna opnieuw. Van der Meulen redde echter uitstekend. Tien minuten later was hij net op tijd bij de bal voordat een spits gevaarlijk kon zijn na een counter. Net voor rust dacht Rik Weening, die in de basis begon, te kunnen scoren. Zijn schot werd geblokt.

Natrappen

De tweede helft begon met twee verse krachten. David Albert Villalta en Bernd Douma, die voor het eerst dit seizoen op de bank zat, vervingen Willem de Boer en David Kazimier. Buitenpost kwam goed uit de startblokken. Albert Villalta gaf een goede steekpass op Weening, maar een verdediger keerde het schot. Even later legde Noureddine Boutzamar knap terug op Kian Visser die ook knap op goal schoot. Die poging ging net naast. Direct daarna was Visser weer dicht bij een doelpunt. Zijn kopbal ging via een verdediger over de achterlijn. Na een uur spelen trapte Ashraf Hezam van Pelikaan S na in een duel. Scheidsrechter Barry Huizinga kon niets anders doen dan rood geven. Al snel profiteerde Buitenpost van de overtalsituatie. Uit een hoekschop werkte Edwin Schaafsma in de kluts de bal over de doellijn. Met de 1-1 was de ban gebroken en stormde Buitenpost door. Een minuut later vloog een afzwaaiende voorzet van invaller Sam Wormmeester er bijna in.

Verlossende goal

Een kwartier voor tijd maakte Jeroen Haan een overtreding met een gestrekt been in het eigen strafschopgebied. De arbiter gaf hem zijn tweede gele kaart van de middag en dus moest Pelikaan S verder met negen man. In het opstootje dat volgde werd er twee keer geel gegeven aan Buitenpost. Het duurde een paar minuten voordat Wormmeester de strafschop kon nemen vanaf een vertrapte penaltystip. En die ging mis. De bal raakte de buitenkant van de paal. Hoe duur zou deze misser zijn in de strijd van Buitenpost voor lijfsbehoud? De thuisploeg raakte nu niet in de war en ging volle bak door. Bijna was het raak via Bas Verbree. Hij strandde op de keeper en in de rebound schoot Wormmeester opnieuw op de paal. Vijf minuten voor tijd kwam Buitenpost dan eindelijk op voorsprong. De keeper van Pelikaan S verkeek zich op een afstandsschot van Youri Sletering en de bal ging erin. De ontlading was groot op De Swadde. Twee minuten later viel de verlossende goal. Er was een mooie, individuele actie van Wormmeester en in twee pogingen wist hij het net te vinden. In blessuretijd werd er nog twee keer een bal van de lijn gehaald, maar bleef het bij 3-1.

‘Heel knap’

“Een amusante wedstrijd voor het publiek, maar ook billenknijpen voor de fans, staf en spelers”, zei Buitenpost-trainer Kevin Waalderbos. De druk lag bij Buitenpost. “Deze moest gewonnen worden, dat was duidelijk. We wisten ook dat het niet gemakkelijk zou worden. In de eerste helft speelde Pelikaan S gemakkelijk onder de druk vandaan. Dat is kwaliteit. Het zijn allemaal goede spelers. Na de 0-1 dacht iedereen ‘daar gaan we weer’. Maar in de rust hebben de spelers elkaar opgepept. Dat zij rood pakten, was natuurlijk in ons voordeel. De gemiste penalty was een tikje en dan vind ik het heel knap van mijn jongens dat ze de drive hielden.” Met de overwinning gaat Buitenpost Heino voorbij op de ranglijst en staat nu op de veilige twaalfde plaats. Het blijven spannende weken voor de Blauwkes, met uitgerekend volgende week zondag een belangrijke wedstrijd in Heino.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Jort van der Meulen (81. Jarno Westerhof), Edwin Schaafsma, Ron Janzen, Youri Sletering, Willem de Boer (46. David Albert Villalta), Noureddine Boutzamar (79. Durk de Haan), David Kazimier (46. Bernd Douma), Bas Verbree, Kian Visser, Rik Weening (58. Sam Wormmeester)

Scoreverloop: 22. 0-1 Omar Kavak, 68. 1-1 Edwin Schaafsma, 86. 2-1 Youri Sletering, 88. 3-1 Sam Wormmeester. Bijz.: 78. Wormmeester mist penalty

Gele kaart: David Kazimier, Noureddine Boutzamar, Bas Verbree (Buitenpost), Danny Harms (Pelikaan S)

Rode kaart: 61. Ashraf Hezam, 74. Jeroen Haan, twee keer geel (Pelikaan S)

Pupil van de week: Lianne de Boer (JO11-2)
Verslag: PL
Foto’s: Orange Pictures

Actueel

De Friese Rijders hebben al 1 miljoen mensen geholpen
Friese Rijders willen meer impact maken en rollen concept landelijk uit Algemeen 5 uur geleden
4 mei herdenking Burgum
Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid - Burgum Algemeen 6 uur geleden
Generaal Onno Eichelsheim:
Generaal Onno Eichelsheim: "Al 75 jaar NAVO-bloed door onze aderen" Algemeen 7 uur geleden
V.l.n.r. Feankeninginne 2023 Aaltjse Hoekstra, skûtsjeschipper van Earnewâld Sieberen van Terwisga, blommefamke Liselot Toering en de nieuwe Feankeninginne Boukje Westerdijk.
Nieuwe Feankeninginne Earnewâld Algemeen 8 uur geleden
Module gebied
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Algemeen 9 uur geleden
Jan Loman
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 10 uur geleden
Openluchtmuseum “De Spitkeet”
Voorjaars wandeltocht Algemeen 11 uur geleden
Doe ook met met de Fluitenkruidloop.
4e Recreatieve Fluitenkruidloop Veenklooster e.o. Algemeen 13 uur geleden
Winnaars meisjes
Meisjes en dames 1ste klas te gast bij Kf de Trije Doarpen Algemeen 13 uur geleden
Opening eerste kraanwatertappunt van Feanwâlden
Tsjoch! Gezonde toost op de koning Algemeen 14 uur geleden
Kleinzoon Peter Joslin (midden met rode das) bij resten van de bij Warten neergestorte Lancaster R5682.
(video) Geraakt, de laatste vlucht van de Lancaster R5682 Algemeen 28 apr, 19:00
Jan Loman, 25 jaren later 1, 1988 - zeefdruk.
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 28 apr, 18:00
Ronde van Harkema
Ronde van Harkema keert terug en wordt 5e etappeplaats wielerwedstrijd Algemeen 28 apr, 16:24
Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 28 apr, 14:58
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 28 apr, 14:00