In memoriam hoofdtrainer Douwe Zondervan van VV Rijperkerk

Algemeen

RYPTSJERK - Tot het grote verdriet van Voetbalvereniging Rijperkerk is hoofdtrainer Douwe Zondervan donderdagochtend op 56-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. In de afgelopen jaren heeft Douwe Zondervan een onuitwisbare indruk achtergelaten bij Rijperkerk. Het verlies valt in woorden nauwelijks te vatten, maar Douwe Zondervan  verdient een eerbetoon voor wie hij is: een prima trainer, een markante man en bovenal een goed mens, vindt de club.

"Ik heb met Jan de Jonge in de Kuip gestaan, maar zeg: In Rijperkerk is voetbal uitgevonden." Het is een van de karakteriserende uitspraken van Douwe Zondervan. Alles wat Zondervan als trainer kenmerkt zit in dat citaat. Hij was verknocht aan het 'dorpse' amateurvoetbal, maar liet tegelijkertijd niet na om even te benadrukken dat hij ervaring in de eredivisie had. Vaak ging dat hand-in-hand. Als de spitsen niet wisten te scoren bij VV Anjum, vertelde Zondervan bijvoorbeeld even hoe Bas Dost dat bij Heracles aanpakte. Smeuïg, met een kwinkslag, blikje Sonnema in de hand.

Het lukte Zondervan Rijperkerk te behoeden voor degradatie uit de derde klasse, waarna een innige band groeide tussen trainer en club. Het werden seizoenen waarin hij de ploeg met wat meer idee liet voetballen en waarin Rijperkerk uitgroeide tot een stabiele subtopper in de derde klasse. Het feit dat de club dit seizoen nog steeds meestrijdt om de titel, is zeker ook zijn succes.

Die innige band leidde dus tot goede prestaties, maar in de herinnering aan Zondervan zullen die prestaties uiteindelijk misschien verdwijnen. Wat blijft zijn de anekdotes waarin de uitslagen niet belangrijk zijn en zijn persoonlijkheid des te meer. En een persoonlijkheid was Zondervan. Hij kon tekeer gaan, maar daarbij nam hij het vrijwel altijd op voor zijn ploeg en spelers. "Ik vind het geweldig om mensen te motiveren en te coachen", liet hij weten. Hij deed dat prikkelend, maar altijd met hart voor spelers en club.

Dat Zondervan begin dit seizoen kreeg te horen dat hij ernstig ziek was veranderde weinig aan zijn fanatisme. "Even drie punten vanmiddag mannen", appte hij anderhalve week terug nog, gevolgd door een krachtterm, de aansporing dat de beuk erin moest en drie gebalde vuisten. Het hielp. Koploper SC Leovardia werd overklast en met 3-1 verslagen. Die zege deed Zondervan goed, liet hij weten. Dat het toen al niet best meer ging liet hij niet echt merken. Tekenend voor Zondervan, die het voetbal altijd op de eerste plaats zette. De komende dagen zal dat in Rijperkerk even niet het geval zijn.

Het mag als een cliché klinken dat met het overlijden van Zondervan de voetbalwereld een groot trainer is kwijtgeraakt, maar voor de club voelt dat wel zo. "We zullen hem missen, zeker op de voetbaldagen, waarop hij het zo belangrijk vond om net als ons even na te zitten. We weten tegelijkertijd ook dat het gemis voor zijn gezin, familie en vrienden nog groter is. Onze gedachten zijn dan ook bij hen en we wensen ze veel sterkte toe in de komende tijd. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om Douwe in mei te eren met de titel."

Zet je moeder in het zonnetje!
Vier moederliefde met bloemen Algemeen 14 uur geleden
De week van de Stenen winkel is van 13 - 19 mei 2024.
Derde landelijke 'Week van de Stenen Winkel' Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Auto te water geraakt 112 16 uur geleden
Anita Terpstra
Schrijfster Anita Terpstra naar Drachten Algemeen 9 mei, 17:07
Diverse kramen met onder andere lekkernijen
150-jarige Christelijke Nationale school Wâlterswâld organiseert verkoping Algemeen 9 mei, 15:56
Libertas strijdt tegen de landskampioen
Libertas strijdt tegen de landskampioen om een plek in de finale NK futsal! Algemeen 9 mei, 15:02
De Oudkerkermolen in Oudkerk
Ga op ontdekkingstocht langs Friese molens! Algemeen 9 mei, 14:05
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Algemeen 9 mei, 12:31
Skieppegerf (duizendblad) van Knillis Brouwer uit Hallum
Groepsexpositie cursisten Hetty Combs t/m 27 juni in bibliotheek Dokkum Algemeen 9 mei, 10:23
Slach om 'e mar
Stichting Slach om 'e mar houdt op van bestaan Algemeen 8 mei, 16:56
Buurtkamer Kollum
Buurtkamer Kollum 5 jaar! Algemeen 8 mei, 15:08
Project BUSKRUIT
Drachtster jongeren maken blijvende kunstroute in Drachten: BUSKRUIT Algemeen 8 mei, 14:03
19 mei shanty,s en zeemansliederen in Earnewald
De Brêgesjongers zingen op 19 mei in Earnewald Algemeen 8 mei, 12:00