Slach om 'e mar
Slach om 'e mar Foto: Ingezonden

Stichting Slach om ‘e mar houdt op van bestaan

Algemeen

Oorsprong
De “Slach om ‘e Mar” kent een rijke historie als loop voor het goede doel. Al in 1993 werd door de toenmalige werkgroep “Sponsorloop melkfabriek Kameroen” de eerste “Slach om ‘e mar” georganiseerd.

Het initiatief werd een groot succes, mede dankzij het feit dat Gerard Nijboer, ex-Europees kampioen en winnaar van het Olympisch zilver, als trekpleister was gestrikt. Zijn winnende tijd, 1.12.34, staat heden ten dage nog steeds te boek als parcoursrecord. Nijboer is overigens niet degene die het parcours overall het snelste heeft afgelegd. Deze eer komt toe aan wheeler Auke Visser uit Aldtsjerk die het parcours in 1998 aflegde in 1.06.46.

Jarenlang was de prestatieloop de “Slach om ‘e Mar” een vaste waarde in het voorjaar. Toch was het niet altijd in het voorjaar dat deze sponsorloop werd georganiseerd. Pas in 1997 werd de loop in het voorjaar gehouden. In de beginjaren ging het allemaal van een leien dakje. De loop werd altijd in het najaar georganiseerd en stond niet vermeld op de officiële loopagenda van SV Friesland. Jaarlijks waren er tussen de 65 en 80 deelnemers te begroeten en niets wees erop dat dit zou veranderen. Tot 13 september 1997. Slechts 18 lopers kwamen naar Burgum en het bestuur realiseerde zich dat nog zo’n jaar de doodsteek voor de “Slach om ‘e Mar” zou betekenen. Daarom werd er door het bestuur dan ook besloten de loop in het vervolg in het voorjaar te organiseren. Op deze manier kon een erkende plaats op de loopagenda van SV Friesland verkregen worden. De “Slach om ‘e Mar” werd vanaf toen op de zaterdag voor de marathon van Rotterdam georganiseerd.

Scholen & verstandelijk gehandicapten

In 2000 werd de “Slach om ‘e Mar” ook geïntroduceerd op de scholen in Burgum en omstreken. Jaarlijks liepen leerlingen van het basisonderwijs een sponsorloop van 5 kilometer voor het actiedoel van de “Slach om ‘e Mar”. Het actiedoel wordt hiertoe ook gepresenteerd op de scholen, bijvoorbeeld in de vorm van een gastles. Het doel was aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Sinds 2000 was dit een belangrijk criterium geworden voor het bestuur.

Samenwerking met de Himbo

In 2003 werden contacten gelegd met de middenstandvereniging van Burgum, de Himbo. Doel was om te bekijken in hoeverre het evenement wat verder “aangekleed” kon worden. De activiteitencommissie van de Himbo reageerde heel enthousiast. Dit heeft er onder meer in geresulteerd dat de start en finish van de “Slach om ‘e Mar” sinds 2004 in het winkelcentrum plaats vond.

Moeizaam

De laatste jaren was het voor het bestuur steeds lastiger om de loop rond te krijgen. De medewerking van de scholen liep steeds verder achteruit waardoor het uiteindelijke doel, een sponsorloop, steeds moeilijker haalbaar bleek. Hierdoor werd de loop niet meer een sponsorloop maar meer een ‘reguliere’ loop. Dit was voor het bestuur reden om in 2019 het roer om te gooien en de loop ‘op de weg’ te veranderen naar ene steeds populairder wordende Trailrun. Vol goede moed zou op 11 april 2022 de allereerste Burgumtrail gehouden worden. Helaas gooide corona roet in het eten en moest het bestuur noodgedwongen de loop annuleren.

Het laatste goede doel!!

Het laatste wapenfeit van de Stichting Slach om ‘e mar is het restant aan gelden wat er nog in kas zit over te maken aan een Goed Doel. Het gaat hierbij om een bedrag van ronds de € 300,-. Er is gekozen voor “Recabites Youth Ministires International Limited (RYMI)” Dit is een organisatie gevestigd in Oeganda met als missie om jongeren in staat te stellen en te stimuleren om hun volledige potentieel te bereiken. Dat doen ze door kansen te bieden voor structurele verandering. In Oeganda zijn veel jongeren zonder perspectief door onder andere armoede en hoge werkeloosheid. Het dorp waar de organisatie zich op richt is Kalungami (Jinja, Oeganda). Een dorp met weinig kansen en veel armoede en relationele problematiek.

Er zijn op dit moment meerdere projecten waarmee de jongeren worden ondersteunt. Vanuit Christelijke overtuiging wordt de jongeren perspectief geboden. Ze krijgen meisjes naailessen aangeboden, waarbij ze leren kleding te maken. Hierdoor leren ze vaardigheden waarmee ze inkomen kunnen genereren. Ook maakt het project regelmatig kinderkleding en herbruikbaar wasbaar maandverband om uit te delen aan de gemeenschap. Verder hebben ze een voetbalproject waarbij er met de jongens uit de gemeenschap wordt gewerkt. Door middel van voetbal ondersteunen ze hen, vergroten ze hun zelfvertrouwen en wordt een platform gegeven voor hun talenten. Ook is voetbal een mooie manier om gesprekken te voeren over levensvaardigheden zoals respect, teamwork en doorzettingsvermogen. Bij een varkensproject delen ze varkens uit aan de jongeren en delen ze kennis om zo de jongeren een praktische start te geven voor hun levensonderhoud. Hiernaast hebben ze af en toe andere activiteiten zoals het uitdelen van voedselpakketten of het organiseren van informatiebijeenkomsten over bijvoorbeeld hygiëne, het starten van een bedrijf etc. Wil je meer weten? Kijk op de website www.recabitesug.com of Facebook @recabitesyouthministries.

Teamfoto Buitenpost.
Buitenpost speelt gelijk bij VVOG Algemeen 6 uur geleden
Kom ook naar de fair bij De Vertakking
Landelijke Túnfair Ryptsjerk Algemeen 6 uur geleden
Kom ook naar de planten- en cd-beurs!
Platenbeurs in Iduna Drachten Algemeen 9 uur geleden
Overeenkomst over verbouw van en nieuwbouw bij de Wiidpleats
Overeenkomst over verbouw van en nieuwbouw bij de Wiidpleats Algemeen 12 uur geleden
Een combinatie van cabaret, stand-up comedy en theater
Douwe Dijkstra met 'Let's get mental' in Glinstra State Algemeen 15 uur geleden
Bijenstal Potmarge Leeuwarden houdt tweede open dag op zaterdag 25 mei 2024
Tweede Open Dag Bijenstal Potmarge Leeuwarden Algemeen 17 uur geleden
Een voorstelling in de bus. Een BUSterbaarlik matinee.
Een voorstelling in de bus. Een BUSterbaarlik matinee. Algemeen 18 mei, 15:00
Geniet van de omgeving van de wâlden.
Een vernieuwde fietsroute Rûntsje troch de Wâlden Algemeen 18 mei, 14:02
Adventure Trail Drachten
Adventure Trail Drachten 2024! Algemeen 18 mei, 12:44
Sinaasappels
Kassenrondleiding Tropische Kas Algemeen 18 mei, 11:33
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters Algemeen 18 mei, 10:00
Dam Jaarsma
Dam Jaarsma-kuier met volksverhalen in Eastermar Algemeen 18 mei, 09:40
In beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk. De opbrengsten worden wellicht onder andere geïnvesteerd in vastgoed.
"Ook in Fryslân kan 'ondermijning' zich als langzame olievlek uitbreiden" Algemeen 17 mei, 17:17