VV Dokkum laat de kansen liggen tegen ONT: 0-0

Algemeen


OPEINDE - In de derde klasse B blijft de competitie buitengewoon spannend. Zeven ploegen moeten alles geven om rechtstreekse degradatie of nacompetitie te voorkomen. ONT en VV Dokkum staan in het rechter rijtje en moeten knokken voor lijfsbehoud. De onderlinge confrontatie eindigde zaterdag in een 0-0 gelijkspel. Daarmee deden de Dokkumers zichzelf tekort, want zij creëerden de meeste kansen en konden daarmee het meest aanspraak maken op de overwinning.

Door Jelle Jeensma

Dat de Dokkumers zo laag geklasseerd staan is volgens trainer Jan Willem Zwart vooral te wijten aan het slechte begin van het seizoen toen er geen punten werden gepakt. "Dat was rommelig. Na de winterstop is de ploeg weer compleet en staan we verdedigend ook beter. Tegen ONT hebben we weinig weggegeven". In het filmpje dat met de Actief Plus-app kan worden bekeken komt de oefenmeester uit Drachten aan het woord.

De beginfase stond in schril contrast met het verdere verloop van de wedstrijd. ONT begon voortvarend, maar maakte daarna een machteloze indruk. Alleen in de eerste twintig minuten was ONT de bovenliggende partij en zette de formatie van trainer Jan Hulzinga met gevarieerd aanvalsspel en crosspasses op maat Dokkum onder druk. Keeper Jelte Koopal van Dokkum moest aan de bak bij een inzet van Jurjen Veenstra en zo waren er nog een paar mogelijkheden.

ONT kon de goede start geen vervolg geven en Dokkum kwam steeds beter in de wedstrijd. Er bleek meer voetbal in de ploeg te zitten dan de stand op de ranglijst doet vermoeden. Een bijna rake kopbal van Sybren Oegema was al een voorteken dat het duel aan het kantelen was en Dokkum het initiatief overnam. Vleugelaanvaller Marco van Dijk van Dokkum bezorgde met zijn snelheid de verdediging van ONT flink wat overwerk en ONT had bepaald geluk dat hij de bal overschoot. Het spelpatroon in het tweede deel van de eerste helft zette zich in de tweede helft voort. ONT ging steeds slechter en onsamenhangender voetballen. Er zat niet echt een gedachte achter de aanvallen en goede aanvallen waren spaarzaam, ook al omdat de balaannames matig waren, het overzicht ontbrak en ONT geen kansen creëerde. Een stunt zoals een week eerder tegen VV Veenhuizen zat er niet in, maar ONT hield verdedigend stand, wat voor een belangrijk deel de verdienste was van keeper Hidde Ament.

Dokkum had steeds het initiatief, maar het betere combinatievoetbal leverde geen doelpunt op. Kansen van Martijn Jongeling en Ynte van Hyum werden gemist en Dokkum kreeg meer mogelijkheden om de winst naar zich toe te trekken. De Dokkumers waren niet op schot. ONT kwam er aanvallend niet meer aan te pas. Het bleef bij 'blindgangers' van Jesper Landman en Egbert Hulzinga, die moeilijk van de bal was te zetten. Verdedigend bleef ONT overeind en veel meer zat er niet in.

De resterende wedstrijden in deze competitie zijn voor beide ploegen allemaal finales. Dokkum speelt zaterdag tegen VIOD Driezum, dat verrassend won van Rijperkerk, maar nog steeds onderaan staat. Dokkum verloor de eerste wedstrijd van VIOD en hoopt op een betere return. "Toen speelden we met een soort jeugdelftal", zegt trainer Jan Willem Zwart. ONT neemt het zaterdag op tegen Ropta Boys, dat ook alle zeilen moet bijzetten om volgend seizoen weer derdeklasser te mogen zijn.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 6 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 7 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 8 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 9 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 10 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 12 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 13 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07