Rineke Dijkinga komt naar Ternaard met lezing 'Geef voeding kans die jij verdient'

Algemeen Zakelijk

BURGUM - Voeding heeft ongelooflijk veel impact op onze energie, stemming, gewicht, slaap en zelfs hoe op we met stress om kunnen gaan. Hoe kan het toch dat we verbaasd zijn als ons lichaam dankbaar reageert op een goed aanbod van vitale, volwaardige, gevarieerde voeding en voedingsstoffen?

Iedereen vindt het logisch dat een auto niet rijdt zonder brandstof, koelvloeistof en olie. Toch kunnen we ons kennelijk niet voorstellen dat we klachten kunnen ontwikkelen terwijl er zo veel eten beschikbaar is. Eten is helaas lang niet altijd hetzelfde als voeding. Daar zijn we ons niet altijd van bewust, omdat we zo weinig hebben geleerd over de werking van ons lichaam. We weten vaak niet aan welke eisen voeding moet voldoen om ons lichaam optimaal te laten functioneren. We rekenen ons te rijk als we denken dat we gezond eten, terwijl ons voedsel vaak niet meer zo veel voedingsstoffen bevat, door raffinage, uitputting van de bodem en allerlei bewerkingen. In deze lezing legt Rineke Dijkinga op een heldere manier uit, op basis van haar vijftien jaar praktijkervaring, wat de invloed van voeding is op allerlei situaties.

Waarom zijn vermoeidheid en stemmingsproblemen logisch bij chronische stress? Waarom proberen we die logischerwijs op de bank weg te eten?
Wat hebben lichaam en brein minimaal nodig aan specifieke voedingsstoffen om überhaupt energiek te zijn en te blijven, zeker in tijden van stress?
Welke voedingsmiddelen werken stressverhogend en welke zorgen dat de gevolgen van stress verstrekkende gevolgen voor energie, stemming en gewicht kunnen hebben?
Wat zijn de consequenties van burn-out of vergelijkbare klachten en hoe kun je met voeding hier aan werken?
Handige tips komen ook ter sprake. Wat eet je juist wel of niet als ontbijt en als tussendoortje aan het eind van de ochtend/middag als je energie te wensen overlaat?
Hoe kun je, juist als tijd jouw grote struikelblok is, toch met simpele, (zeer) snelle tips iets gezonds op tafel zetten/mee nemen naar je werk?

Er is veel te vertellen over de grote invloed van onze darmen op onze stemming, gewicht, hormonen en gemoedstoestand. Hoe kun je je voeding zo kiezen dat je je darmen en daarmee je totale gezondheid een dienst kan bewijzen?
Welke voedingsmiddelen dragen bij aan een gezonde darm? Welke belasten de darm? Hoe kunnen we 'darmvriendelijke' voedingsmiddelen op een makkelijke manier in ons dagelijkse eetpatroon invoeren?

Over Rineke Dijkinga

Ruim 15 jaar lang heeft Rineke mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk in Sellingen op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat het voor veel mensen moeilijk is om gezond eten in de praktijk te brengen, schreef ze in 2011 haar eerste boek: Weten van (h)eerlijk eten 1. Na alle overweldigende reacties en de vraag naar meer informatie bracht ze in 2013 deel 2 uit, gevolgd door nog drie boeken. Haar meest bekende boek is 'Alles draait om je Hormonen'. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via lezingen en het schrijven van een serie boeken.

Verder ontwikkelt ze producten onder het merk 'à la Rineke', waarmee je puur en gezond eet in een handomdraai. Deze productlijn bevat voeding met 100% voedingswaarde en 'verder niks'.
De lezing is donderdag 15 maart, van 14.30 tot 17.00 uur in Dorpshuis Tunawerth , Aldbuorren 13 in Ternaard. Opgeven: leaffoardynliif@gmail.com. Entree 15 euro.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 11 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 12 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 12 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 13 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 14 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 15 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 15 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 17 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 18 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07