De expositie van Irene Feenstra combineert prachtige stillevens met interessante informatie over stinzenflora.
De expositie van Irene Feenstra combineert prachtige stillevens met interessante informatie over stinzenflora. Foto: Irene Feenstra

Expositie ‘Zee van bloemen’ door Irene Feenstra

vrijdag 16 februari 2024 13:00 tot zondag 31 maart 17:00

Terp Hegebeintum opent het nieuwe seizoen met een foto-expositie van de Leeuwarder fotografe en kunstenaar Irene Feenstra. De expositie heeft als thema stinzenflora en is vanaf heden te bezoeken. 

Voor de expositie fotografeerde Irene Feenstra de achttien karakteristieke stinzenbloemen die als uitgangspunt zijn genomen voor de stinzenflora-monitor. Zij fotografeerde de stinzenbloemen gedurende de gehele bloeiperiode en verwerkte de genomen foto’s in een viertal bloemstillevens: Martenastate, Dekemastate, Harsta State en Sjuxmastate. Alle vier states heeft ze meerdere keren bezocht om zodoende de mooiste stinzenbloemen vast te leggen. In haar werken combineert ze bloemen die in werkelijkheid niet in dezelfde periode bloeien. Zoals de 17e-eeuwse meesterschilders de tulp combineerden met zomer- en najaarsbloeiers, zo heeft Irene vrijwel alle bloemen van de monitor steeds in één van de beelden verwerkt. Dit resulteerde in vier prachtige stillevens. Naast de stillevens heeft ze  de expositie voorzien van informatie over stinzenflora. Thema’s die langskomen zijn de Engelse landschapstuin, het ontstaan van de stinzenflora, biodiversiteit en de botanische kunstenaar. 

Over de kunstenaar

In 2004 studeerde Irene Feenstra aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als portretfotograaf raakte ze steeds meer geïnteresseerd in beeldbewerking en artistieke fotografie. Met de vier bloemstillevens deelt ze graag met u haar waardering voor stinzenbloemen en het Friese culturele erfgoed.

Stinzenflora op Harsta State

Gedurende de expositie komt de stinzenflora die in de kunstwerken te zien is in bloei bij het nabijgelegen Harsta State, beginnend met de sneeuwklokjes, gevolgd door o.a. knikkende vogelmelk, de blauwe anemoon en het Haarlems klokkenspel. Een bezoek aan de expositie is dus mooi te combineren met een bezoek aan Harsta State en de tuin. 

Locatie: Kennis- en Ynformaasjesintrum Terp Hegebeintum, Pykedyk 4, Hegebeintum 

Duur: van 16 februari t/m 12 mei 2024

Openingstijden: zie www.terphegebeintum.nl  Toegang: Archeologisch Steunpunt incl. vaste en wisselexpositie € 3,50