Een reekalf gespot met de drone.
Een reekalf gespot met de drone. Foto: jagersvereniging.nl

Topdrukte voor droneteams bij voorkomen maaislachtoffers

Algemeen

Het is voorjaar, de temperaturen stijgen en het gras begint weer te groeien. Tijd voor de boer om de eerste snede gras te maaien. In Nederland wordt de eerste maaidatum vooral bepaald door de temperatuur in de maanden maart tot en met mei. Dit valt samen met de periode dat reekalfjes en hazen worden geboren en de nesten van weidevogels, fazanten en andere bodembroeders in de weilanden uitkomen. Jagers zijn daarom vanaf nu in heel Nederland actief om zoveel mogelijk maaislachtoffers te voorkomen, door de maaipercelen vooraf met een drone te checken op de aanwezigheid van kwetsbare jonge dieren.

Door hun maaiwijze aan te passen houden veel boeren al rekening met de pasgeboren dieren die verstopt liggen in het hoge gras. De meest efficiënte maaimethode om het wild te sparen, is van binnen naar buiten maaien. Al maaiend drijf je de dieren naar de buitenkant van het perceel, waar ze kunnen wegvluchten. De pasgeboren reekalfjes, hazen en vogels die net uit hun ei kruipen, beschikken echter nog niet over dit vluchtinstinct. Zij zullen zich niet verroeren en zich enkel plat drukken als de maaimachine komt.

Warmtebeeldcamera
Om onnodig dierenleed te voorkomen komen jagers in actie, gewapend met een goed uitgeruste drone. Hieraan hangt zowel een warmtebeeldcamera als een gewone camera. Vroeg in de ochtend moet het droneteam aan de slag om optimaal gebruik te kunnen maken van de warmtebeelden. Reekalfjes en andere kwetsbare dieren worden op deze manier opgespoord. Er wordt vervolgens een metalen kooi om hen heen geplaatst of ze worden tijdelijk verplaatst, om direct na het maaien weer bevrijd te worden, zodat ze herenigd kunnen worden met het moederdier. Goed contact tussen jager en boer is bij deze reddingsacties cruciaal.
 

Steeds meer wildbeheereenheden schaffen vanuit eigen middelen een drone aan. Dit komt omdat er ieder jaar meer vraag is naar de inzet van jagers voor deze doeleinden en steeds meer boeren en landeigenaren de vrijwillige jagers met een droneteam weten te vinden. Waarschijnlijk zijn de droneteams tot ongeveer medio juni druk met hun reddingsacties.

Nomi $hanya
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Algemeen 3 uur geleden
Wat houdt de Europese parlementsverkiezing in?
Interactieve avond over Europese verkiezingen Algemeen 19 uur geleden
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland neemt in de herfst van 2024 afscheid. Acht personen hebben zin om hem op te volgen.
Acht kandidaten burgemeester Smallingerland Algemeen 20 uur geleden
Liesbeth Sijtsma
Tweede editie van de Noord-Friese Winkeltjesroute Algemeen 21 uur geleden
Van Bond van Oud Leerlingen naar Vrouwen van Nu
Vrouwen van Nu Fryslân 105 jaar! Algemeen 23 uur geleden
De priiswinners flnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint it Lyts Frysk Diktee 2024 Algemeen gisteren
Er zijn nog een paar plaatsen vrij voor het gratis Weekje Weg
Vakantieweek voor gezinnen met minimuminkomen uit Smallingerland Algemeen 16 mei, 09:52
Laat je betoveren door de Kracht van Wandelen in het Bos van Oranjewoud!
Laat je betoveren door de Kracht van Wandelen in het Bos van Oranjewoud! Algemeen 16 mei, 08:45
In de Fonteinkerk in Buitenpost verblijven tijdelijk Oekraïners. Het huurcontract loopt tot oktober 2024, maar onzeker is of alle Oekraïense vluchtelingen dan een andere locatie gekregen hebben.
"Oekraïense vluchtelingen uit Fonteinkerk Buitenpost" Algemeen 16 mei, 07:56
Friese EU-lijsttrekker Anja Haga.
Friese EU-lijsttrekker Anja Haga aanwezig bij politiek café Dokkum Algemeen 15 mei, 19:00
Auke Sikma, raadslid van Sociaal Links en jurylid bij de verkiezingen, en Arjen Wielinga, Kinderburgemeester Dantumadiel.
Dantumadiel zoekt nieuwe kinderburgemeester Algemeen 15 mei, 17:08
Illustrator Linda de Haan
Linda de Haan brengt magie tot leven in haar kinderboeken Algemeen 15 mei, 16:04
VV Hoogeveen U15 wint de Bonifatiuscup
8e editie Bonifatiuscup Dokkum weer een groot succes! Algemeen 15 mei, 14:23