Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland. Foto: Ingezonden

Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland

Algemeen

De Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) stimuleert innovatieve ontwikkelingen. Voor twee van de subsidies uit dit programma stellen de drie noordelijke provincies samen met het Rijk in 2024 een totaalbedrag van ruim 7 miljoen euro beschikbaar: de MIT Haalbaarheid en de MIT R&D Samenwerking.

Vanaf dinsdag 9 april 2024 is de eerste subsidie beschikbaar, de MIT Haalbaarheid. De MIT R&D Samenwerking volgt daarna op dinsdag 11 juni 2024, meldt provincie Fryslân.

Gedeputeerde Friso Douwstra: “Ook dit jaar wil ik onze Friese ondernemers oproepen om gebruik te maken van deze subsidieregeling. Het is belangrijk dat je je als ondernemer kunt ontwikkelen en kunt vernieuwen. Heb je, als ondernemer, een innovatief idee? Dan kun je met deze subsidie daarvan de haalbaarheid onderzoeken. Het SNN en Ynbusiness kunnen je daarbij helpen.”

Haalbaarheidsonderzoek

Met de subsidie MIT Haalbaarheid kun je als mkb’er ondersteuning krijgen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek. Met zo’n onderzoek breng je in kaart of het project economisch en technisch haalbaar is. Je bepaalt op welke vragen je een antwoord wilt hebben. Deze vragen probeer je in het haalbaarheidsproject te beantwoorden.

Hiermee krijg je een overzicht van de sterke en zwakke kanten, kansen én risico’s van je project. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek neem je uiteindelijk een beslissing of je daadwerkelijk overgaat tot de ontwikkeling van jouw innovatieve idee. Met deze subsidie kun je tot veertig procent van de kosten voor bijvoorbeeld materiaal, uren en het inschakelen van een deskundige vergoed krijgen. Het maximale subsidiebedrag is € 20.000,- per project. 

Aanvragen bij SNN

De subsidie MIT R&D Samenwerking is beschikbaar voor ondernemers die samen aan een onderzoeks- en ontwikkelingsproject werken. Met deze subsidie ontwikkel je samen een nieuw (prototype-) product, dienst of proces dat dicht bij de markt staat. Er is subsidie beschikbaar tot 35 procent van de kosten voor onder andere personeel, apparatuur en materiaal. De subsidie kan aangevraagd worden via de site van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN): MIT Haalbaarheid 2024 | SNN

Startup Tapp als voorbeeld

Startup-bedrijf Tapp ( https://tapp.online/ ) deed kreeg subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek voor het ontwikkelen van papieren datalogggers. Dat zijn kleine computers die de condities in een container meten tijdens het transport van bijvoorbeeld groente, fruit of medicijnen. Ze meten de temperatuur, luchtvochtigheid, trillingen en lichtinval om de reis van de producten te monitoren. Tapp onderzoekt of elektronische dataloggers vervangen kunnen worden door papieren versies, om zo de hoeveelheid elektronisch afval terug te dringen.

Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 4 uur geleden
Meivakantie-tips! Je hoeft je niet te vervelen
Kom deze meivakantie naar It Fryske Gea! Algemeen 4 uur geleden
Zeehond verstrikt in net.
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
V.l.n.r. Bovenin: Auke Attema, Meindert Talma, Romke van der Wal. Onderin: Dochters van Joop Bekkema, Piet Nieuwhof, Giny Luimstra, Kaatje Zwaagstra, Benny van den Akker, Freerkje van der Veen, Piet Kuipers en burgemeester Oebele Brouwer
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024 Algemeen 21 uur geleden
Cézanne Tegelberg & Company
Kidsfestival, muziek van één van van de succesvolste popgroepen en gesprekken uit WO2 Algemeen 22 uur geleden
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 22 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 23 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 23 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen gisteren
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen gisteren
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 26 apr, 12:00
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 26 apr, 11:24
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 26 apr, 10:00