Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole' Foto: Johan Kok

“Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld”

Algemeen

Twee jaar geleden is ‘Jazz Dokkum’ opgezet. Al snel groeide dit uit tot een succes in Dokkum, zo hebben ze al grote namen in de jazzwereld naar Dokkum weten te halen. Peter Scharmga en Willie Bonnie die in het bestuur zitten ,vertellen het verhaal van ‘Jazz Dokkum’. 

Peter Scharmga en Willie Bonnie kennen elkaar al van een jam bandje in Leeuwarden, beide spelen ze saxofoon. Het andere bestuurslid Jaap Hengeveld dat niet bij dit gesprek was speelt bas, “dus we zijn allemaal wel wat bezig met jazz.” De mannen van ‘Jazz Dokkum doen dit werk allemaal vrijwillig. 

Hoe is het idee voor ‘Jazz Dokkum’ ontstaan?

“Twee jaar geleden hebben we het idee opgezet. De optredens zijn altijd in de wintermaanden, want in de zomer is er in Dokkum al genoeg te doen. In de wintermaanden is het hier vrij stil en vooral op de zondags. Daarnaast is er op jazz gebied in Dokkum ook niet super veel te doen, dus zo zet je Dokkum op dat gebied ook weer een beetje op de kaart.”

Hadden jullie verwacht dat het zo’n succes zou worden?

“Bij ons eerste optreden hadden we best wel weinig publiek, dus dat was wel even schrikken maar je moet toch ergens beginnen. Als snel kwamen er meer mensen op af. Dit jaar is nog maar ons tweede jaar maar we hebben al grote namen weten te regelen, zoals Teus Nobel, The Preacher Men, Woman in Jazz en nog wel meer. Deze optredens waren ook uitverkocht. Jack Bottleneck was ook uitverkocht, maar wegens ziekte moesten we dat optreden afzeggen. Nu gaat hij op 12 mei weer optreden, maar dat dreigt ook al uitverkocht te raken. Dat zijn natuurlijk ook echte knallers, dus als je dat een paar keer per jaar kunt regelen dan is dat al hartstikke leuk!”

“Maar we zijn nu wel aan het kijken wat we precies willen. Jazz hoort echt in een café, dus willen we wat meer blijven bij de gezellige kroeg optredens of willen we wat meer grote namen in de grote zalen. Als je de grote artiesten hiernaartoe laat komen moet dat wel financieel haalbaar zijn voor ons. Maar we zijn nu wel op een punt gekomen dat ook artiesten zelf ons al gaan benaderen.”

“Wat we ook merken bij het publiek is dat er veel oude bekenden van elkaar komen. Die hebben dan via Facebook gezien dat iemand er heen ging, dus dan komen ze ook.” 

Hoe ziet een zondagmiddag bij ‘Jazz Dokkum eruit?

“Op vrijdag halen we altijd de spullen op bij de muziekschool, zoals de geluidsinstallatie. En we checken van tevoren of die het ook doen, zodat we op de zondags niet met een kapotte geluidsinstallatie zitten. Op zondag spreken we altijd om half 1 af en dan zetten we de boel op. En in de tussentijd komen de artiesten ook binnen druppelen en zij gaan altijd even wat eten, drinken, testen en stemmen. En dan om half drie komt het publiek en om drie uur gaan we van start. De artiest speelt altijd twee keer drie kwartier met tussendoor pauzes. Op het einde hebben we nog een jamsessie van een uurtje/drie kwartier en dan kunnen mensen met hun jazz idolen spelen.”

‘’Na zo’n dag ben je wel altijd kapot, alles moet natuurlijk ook weer opgeruimd worden. Het zou daarom fijn zijn als we nog wat extra vrijwilligers kunnen vinden.’’

Pakhûs SOLO 12 mei: Black Pencil speelt Into Space
Nieuwe klankdimensies door Black Pencil Algemeen 4 uur geleden
Meivakantie-tips! Je hoeft je niet te vervelen
Kom deze meivakantie naar It Fryske Gea! Algemeen 5 uur geleden
Zeehond verstrikt in net.
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
V.l.n.r. Bovenin: Auke Attema, Meindert Talma, Romke van der Wal. Onderin: Dochters van Joop Bekkema, Piet Nieuwhof, Giny Luimstra, Kaatje Zwaagstra, Benny van den Akker, Freerkje van der Veen, Piet Kuipers en burgemeester Oebele Brouwer
Lintjesregen gemeente Achtkarspelen 2024 Algemeen 22 uur geleden
Cézanne Tegelberg & Company
Kidsfestival, muziek van één van van de succesvolste popgroepen en gesprekken uit WO2 Algemeen 22 uur geleden
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 22 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen gisteren
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen gisteren
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen gisteren
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen gisteren
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 26 apr, 12:00
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 26 apr, 11:24
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 26 apr, 10:00