Annie Algra-Huizinga 40 jaar voor de klas in Suwâld

Algemeen

Vrijdag 28 september jubileumfeest voor leerkracht CBS Dûbel-Ien

SUWALD - Op 1 augustus dit jaar was het een feit: Annie Algra uit Suwâld stond veertig jaar voor de klas van CBS Dûbel-Ien in Suwâld. Dit wordt vrijdag 28 september gevierd, niet alleen door de kinderen, ouders en het team, maar ook door het dorp.

Door Gerrit van der Meer

Toen ze veertig jaar geleden aan de school begon, was ze de jongste medewerker, nu is ze de oudste. Maar ze beleeft nog steeds plezier aan het lesgeven, ook al doet ze dat met ingang van het nieuwe schooljaar nog twee dagen per week, en geen drie meer. Vier decennia geleden was ze fulltime onderwijzeres, nog maar net klaar met haar studie aan de pedagogische academie.

"Dan komst yn Kanaän!"

"Suwâld? Dan komst yn Kanaän!", was toen de reactie van een oom van haar. Zelf wist ze nauwelijks waar het lag, bekent ze. "Ik hie der wolris fan heard, mar dat wie it dan ek." In Suwâld leerde ze jaren later haar man kennen. Samen met hem kwam ze aan de buitenkant van het dorp te wonen. Ze kregen twee dochters, die beiden inmiddels het huis uit zijn.

Overigens heeft ze wel ook lesgegeven in Ryptsjerk en Hurdegaryp, één tot anderhalve dag per week. Maar 'Suwâld' bleef haar basis. "As it goed is, wêrom sille jo dan fuortgean?" vraagt Annie Algra aan de verslaggever, in het bijzijn van directeur Margriet Mulder en collega Sashja Stielstra.
Het is trouwens niet zo, dat Algra - "juf Annie" voor de meeste Suwâldsters - een hekel heeft aan veranderingen. "De maatskippij feroaret, it ûnderwiis feroaret mei en Annie feroaret ek mei", zegt Margriet Mulder. "En as it giet om wurkjen mei kompjûters, binne der altyd wol bern dy´t juf helpe wolle, as juf it efkes net wit", grinnikt juf Annie zelf.

De school heeft nu in elke klas een groot digibord in plaats van een bord met krijtjes. Veel kan nu ook digitaal worden opgeslagen. De kinderen werken veel op tablets. "Earder gie it sa: de bern skreaune alles yn harren skriften. Dy steapel gie mei nei hûs en dan moast harren wurk neisjoen wurde." Juf Annie stelt zich bescheiden op. "De bern leare ek in hiel soad fan elkoar. Jo moatte as learkracht soms wat loslitte en jo mear as begelieder opstelle."

"Bern moatte boartsje,
dêr leare se in soad fan"

Annie Algra gaf en geeft meestal les aan de (gecombineerde) groepen 3 en 4, voorheen de klassen 1 en 2. Maar ook aan de oudere leerlingen gaf ze wel les.

"Der is wol ferskil tusken de jongste groepen fan no en fan eartiids. De bern kinne faak ek mear, as se by my yn 'e klas komme, as fjirtich jier lyn. Dat komt trochdat der yn de beukertiid al mear oan learen dien wurdt."

Dit laatste moet niet worden overdreven, vindt juf Annie. "Bern moatte boartsje kinne. Dêr leare se ek in hiel soad fan."

Haar lievelingsvak? "Sjonge mei de bern." Een hoogtepunt? Ze denkt even na. "It fieren fan hûndert jier basisûnderwiis yn Suwâld."

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 2 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 3 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 4 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 6 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 8 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 9 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 22 uur geleden
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen gisteren
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30