SC Veenwouden verijdelt promotie VV Kollum

Algemeen Sport

FEANWALDEN - In een allesbeslissende voetbalthriller tegen VV Kollum heeft SC Veenwouden zich na een matig seizoen net op tijd herpakt. SC Veenwouden won zaterdag met 2-1 en weet zich verzekerd van de tweede klasse. Kollum greep in deze finale van de nacompetitie naast promotie en mag volgend seizoen weer proberen in de derde klasse een gooi te doen naar de titel of een periodekampioenschap.

Door Jelle Jeensma

Op de laatste voetbalkraker van het seizoen kwam veel publiek af. Ze hoopten op een spannende ontknoping en die kwam er ook, want Kollum kwam na een 2-0 achterstand knap terug tegen Veenwouden dat degradatie naar de derde klasse wilde voorkomen. Na de 2-0 had Veenwouden afstand genomen, maar de wedstrijd had een heel andere wending kunnen krijgen als Kollum in het begin twee grote kansen had benut. De verdediging van Veenwouden stond te schutteren, maar Joop Pijnacker wist twee keer niet te profiteren. Veenwouden ging door het oog van de naald en kon daarna het initiatief naar zich toetrekken.

Joop Pijnacker was de gevaarlijkste aanvaller van Kollum. Clubtopscoorder Gerard van Zonneveld was minder in beeld. Beide ploegen kregen kansen. Albertjan van Zwol van Veenwouden raakte een teruggelegde bal niet goed en namens Kollum schoot Ruben Merkus voorlangs. Bij Veenwouden was Albertjan van Zwol als vanouds de regisseur op het middenveld. Hij had al afscheid van de eerste selectie genomen en voetbalt in een veteranenteam. Ondanks het ontbreken van wedstrijdritme op dit niveau was hij beslissend in deze nacompetitie. Van Zwol is nog steeds sterk aan de bal en kan een wedstrijd lezen.

Een andere uitblinkende speler van Veenwouden brak de wedstrijd open. Met een inzet die het midden hield tussen een voorzet en een schot verraste Ygram Vrieling keeper Auke Hoekstra van Kollum. Direct na rust maakte de beweeglijke Ygram Vrieling zijn tweede goal. Dat was een beauty. Hij zette een paar tegenstanders op het verkeerde been en zag in zijn ooghoeken waar de ruimte was en hoe de keeper zich had opgesteld. Wat volgde was een fraai en onhoudbaar schot. Kollum moest nu alles op de aanval zetten en dat was een kolfje naar de hand van Veenwouden, dat met counters de wedstrijd definitief op slot had kunnen gooien. De kansen werden gemist, zodat Veenwouden de tegenstander in de wedstrijd hield. Kollum kwam terug door een kopbal van Benjamin Zondervan en daarmee was er nog tijd een verlenging uit het vuur te slepen. Veenwouden hield vrij gemakkelijk stand, waardoor het 2-1 bleef.

Joop Pijnacker van Kollum vond dat Veenwouden de meest volwassen ploeg was en de winst eigenlijk wel had verdiend. "We begonnen goed en zaten er bovenop. Na een geluksgoal van Veenwouden speelden we alles of niets en werd het 2-0." Pijnacker kijkt ondanks de gemiste promotie toch tevreden terug. "Het team heeft zich goed ontwikkeld en we hebben veel gescoord. Ik denk wel dat we meekunnen in de tweede klasse, maar gemakkelijk zou het niet zijn geworden."

Rinse Procee van Veenwouden was opgelucht na deze winst. Degradatie zou dramatisch zijn geweest, meent hij. De rentree van Albertjan van Zwol was volgens de linker vleugelaanvaller een goede vondst. "Hij laat het hele team beter voetballen." 

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 5 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 7 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 8 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 8 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 9 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 10 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 11 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 11 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 13 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 14 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 15 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00