Het vrijwilligersteam van Repair Cafe Dokkum met v.l.n.r. voorzitter Johan Schaafsma, Minne Boelens, Jorien van der Woude (Bibliotheek Dokkum), Michael van der Zee (Stichting Welzijn het Bolwerk), Gerard Oostdam, Theun Teitsma, Anna Dotinga (gemeente Noardeast Fryslân), Douwe van der Staal, Ton Versteeg en Jaap Visser.
Het vrijwilligersteam van Repair Cafe Dokkum met v.l.n.r. voorzitter Johan Schaafsma, Minne Boelens, Jorien van der Woude (Bibliotheek Dokkum), Michael van der Zee (Stichting Welzijn het Bolwerk), Gerard Oostdam, Theun Teitsma, Anna Dotinga (gemeente Noardeast Fryslân), Douwe van der Staal, Ton Versteeg en Jaap Visser. Foto: Ingezonden

Repair Café Dokkum start in bibliotheek

Algemeen

Op zaterdag 6 april start Repair Café Dokkum haar activiteiten in de bibliotheek. Een enthousiast team van gepassioneerde en vakbekwame vrijwilligers staat, voorlopig eenmaal per maand, klaar om aan dit duurzaamheidsproject vorm te geven. In tal van steden is zo’n project een doorslaand succes. “Dus zal het in Dokkum zeker slagen”, vinden de initiatiefnemers Jaap Visser en Johan Schaafsma.

Een Repair Cafe staat haaks op de huidige weggooimaatschappij. Die maatschappij is gericht op consumeren. De mensen kopen steeds vaker nieuwe dingen en gooien dus ook meer weg. Luxe goederen die we bezitten, gebruiken we steeds korter. Zodra ze mankementen vertonen is het: hup de container in. Repareren? Waarom? De lak is duurder dan de brief, klinkt het dan.

Soms doet dat weggooien pijn. Het stukje huisraad waar je erg aan was gehecht of een erfstuk. Het is dan moeilijk om afscheid te nemen. Repair Cafe biedt in die gevallen meestal een oplossing. Vakbekwame handen zorgen voor een tweede leven. Kennis die jammer genoeg zienderogen verdwijnt. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, staan zelfs ongewild aan de kant. Hun kennis wordt nauwelijks benut. Door die mensen in te schakelen wordt de kennis overgedragen. Ze gebruiken hun eigen gerei, een reparatie is gratis, alleen de benodigde onderdelen worden veelal tegen kostprijs doorberekend.

Een aantal bedrijven in Dokkum omarmde het initiatief en de bibliotheek bood spontaan een ruimte aan. Het is de Dokkumer Mienskip ten voeten uit. Vakbekwame vrijwilligers staat te popelen om aan de slag te gaan. Repair Cafe start de eerste maanden met kleine huishoudelijke artikelen maar rekent op verdere groei. Dat is mee afhankelijk van de vakkennis van de vrijwilligers die zich aanbieden. Repair Cafe telt ook een sociale functie. Het leert mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken en te waarderen. Duurzaam staat dus hoog in het vaandel Weggooien? Mooi niet, is het slogan. De reeds bestaande Cafe’s bewijzen ook dat ze meer zijn dan een reparatiebedrijf. Mensen komen kijken en ervaren dat niet de container de oplossing is maar duurzaamheid, een tweede leven. Het sociale aspect vraagt om een of meer gastvrouwen. Zij kunnen zich 6 april melden in de bibliotheek. De openingstijden van Repair Cafe zijn van 10.30 tot 14.30 uur. In de zomermaanden blijven de reparatietafels leeg.