75 kleine bouwvakkers dragen een steentje bij aan de realisatie van het nieuwe MFA Jistrum.
75 kleine bouwvakkers dragen een steentje bij aan de realisatie van het nieuwe MFA Jistrum. Foto: Actief Media

(video) Lytse bouwfakkers bringe boustienen nei MFA Jistrum

Algemeen

Dinsdag 26 maart 2024 was het feestelijke startmoment voor de bouw van de multifunctionele accommodatie (MFA) in Jistrum. Leerlingen van bernemienskip (BMS) De Greide uit Jistrum speelden vandaag een hoofdrol. Ze brachten eigengemaakte bouwstenen naar de bouwlocatie. Een lint van ongeveer 75  bouwhelmpjes trok als een soort stoet van gele paaseitjes door het dorp van de school naar de bouwlocatie.


Op de locatie waar straks de MFA verrijst (waar nu ook het sportterrein is van VV Jistrum) was het een drukte van belang. Tijdens de tocht werden verschillende participanten van de MFA opgehaald. De start was om 9.20 uur bij bij BMS De Greide (Buorrefinnewei 2) en ging vervolgens langs Markant, de peuterspeelzaal en zalencentrum Phoenix. Even na half tien kwamen de geel gehelmde kinderen, de bouwstenen en de stoet op het bouwterrein aan. Natuurlijk speelde het zonnige lenteweer een vrolijke noot mee met het aanwezige muziekkorps van Joost Wiersma in de muziekkapel. 


De stoet van de kleine ‘bouwvakkers’ bereikt het terrein van de MFA Jistrum. - Foto: Actief Media

Wethouder Tytsy Willemsma (FNP) en directeur Gerard van der Duim van bouwbedrijf Lont B.V. uit St. Annaparochie spraken hun blijdschap uit over de bouw van het MFA. De omwonenden uit Jistrum werden door Gerard van der Duim uitgenodigd om ook tijdens de werkzaamheden te komen buurten. Uitvoerder Jelle beantwoordt vragen en heeft dan limonade en koffie klaar staan. Ook beloofde hij dat er voor zijn eigen ‘bouwvakkers’ nog een snacktent geregeld gaat worden. “Want de mannen hebben op vrijdagmiddag hun vaste snackmoment.”

‘DOM Jistrum’

Het initiatief voor de nieuwe MFA, inclusief dorpshuis, is afkomstig uit Jistrum zelf. Acht organisaties en diverse inwoners van Jistrum richtten samen de Dorpsontwikkelingsmaatschappij (DOM) Jistrum op en gingen in overleg met de gemeente Tytsjerksteradiel.

De acht organisaties die het initiatief namen zijn: voetbalvereniging Jistrum, sportvereniging Tonevido, Dorpsbelang Jistrum-Skûlenboarch, muziekvereniging Joost Wiersma, Bernemienskip De Greide (christelijke basisschool en kinderopvang), PKN-gemeente Jistrum, toneelvereniging De Snieskeppers en jeugdsoos De Okse. De kinderopvang-organisatie die er bij komt is ‘Vandaag Kinderopang’. (Kinderwoud haakte af na verschil van inzicht met stichting Oarsprong, de koepelorganisatie waar ‘De Greide’ bij is aangesloten).

Circa 40 procent duurder

De totale projectkosten voor de MFA in Jistrum komen uit op ruim 6,5 miljoen euro, inclusief BTW. Het aanvankelijke budget voor het project was ruim 4,6 miljoen euro, ook inclusief BTW. De kosten gaan dus ruim 1,9 miljoen euro omhoog, een stijging van ongeveer veertig procent.

Om de kostenstijging zoveel mogelijk te beperken, is het ontwerp op onderdelen aangepast. Dit leidde in eerste instantie tot een besparing van circa 60.000 euro. Later zijn er meer aanpassingen (’optimalisaties’) in het plan (van Alynia Architecten uit Harlingen, dat ook sporthal De Nije Westermar in Burgum ontwierp) doorgevoerd.

Versoberingen

Er is een verdieping geschrapt, het verkeersgebied van de jeugdsoos is verkleind, de ruimtes van de muziekvereniging zijn ook verkleind, evenals het horecagedeelte. En in de toekomstige school in de MFA zijn bergingen ondergebracht in de hal van de school. Inclusief het versoberen van diverse afwerkingen komt de totale besparing op ongeveer 350.000 euro, exclusief BTW.