Twee docenten en twee studenten van NHL-Stenden in de Bonifatiuskerk. V.l.n.r.: Gerhard Bakker, Friso Brouwer, Julia Sikkens en Edward Post.
Twee docenten en twee studenten van NHL-Stenden in de Bonifatiuskerk. V.l.n.r.: Gerhard Bakker, Friso Brouwer, Julia Sikkens en Edward Post. Foto: Actief Media

Studenten zoeken ‘herbestemming’ Bonifatiuskerk

Algemeen

Dat doen ze in samenwerking met Adema Architecten uit Dokkum en de NHL-docenten Friso Brouwer en Gerhard Bakker. De studenten hebben de vrije hand gekregen, zij het dat ze wel rekening moeten houden met de monumentale status van de kerk.
Om te beginnen hebben ze samen met het bedrijf MUG een ‘digitale puntenwolk’ van het gebouw gemaakt. Dat gebeurde met behulp van een laserscanner. Het resultaat bestaat uit een digitale ‘tekening’ van circa 260 miljoen gekleurde puntjes.

“Daarmee kunnen de studenten de contouren van de kerk in beeld brengen en er een 3D-model van maken. Als ze de exacte maten van exterieur en interieur hebben vastgelegd, kunnen ze met de computer beginnen met het ‘herinrichten’ , legt Brouwer uit.