De (voormalige) Sluisfabriek met theatertent in Drachten.
De (voormalige) Sluisfabriek met theatertent in Drachten. Foto: Ingezonden

Nieuw bestemmingsplan De Sluisfabriek Drachten bijna rond

Algemeen

De (voormalige) Sluisfabriek aan de Tussendiepen op bedrijventerrein De Haven in Drachten heeft formeel nog steeds de aanduiding ‘bedrijventerrein’ in het geldende bestemmingsplan. Maar in en bij de voormalige fabriek is sprake van een soort ontmoetings- en broedplaats voor (grote en kleine) culturele evenementen. Daarom werkt de gemeente Smallingerland aan een wijziging van het bestemmingsplan, zodat ook de huidige activiteiten daaronder vallen.

De gemeente had het ontwerp-bestemmingsplan zes weken ter inzage gelegd. Dat leverde slechts één zienswijze op, van de provincie Fryslân. Die vroeg (bijna standaard) extra aandacht voor de bescherming van eventuele archeologische waarden van het bedrijventerrein van De Sluisfabriek. B. en w. van Smallingerland zijn bereid hieraan tegemoet te komen. 

Inspirerende locatie

In 2018 werden er de eerste grote (culturele) evenementen gefaciliteerd en in 2019 werd voorzichtig gestart met noodzakelijke restauratie-werkzaamheden en vernieuwing van het pand, zowel van buiten als van binnen. Ook werd gestart met schoonmaakwerkzaamheden en zijn er meerdere huurders bijgekomen voor een kantoor, werkplaats of atelier. Daarnaast wordt de Sluisfabriek door organisaties en bedrijven gebruikt als inspirerende locatie voor evenementen, bijeenkomsten of brainstormsessies.

Om te voorkomen dat voor elke activiteit die afwijkt van het bestemmingsplan steeds weer een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd, werkt de gemeente aan een ‘brede’ omschrijving in een gewijzigd bestemmingsplan. Daarin worden de volgende activiteiten en functies vermeld, naast de bestaande bedrijventerreinfunctie: ondergeschikte horeca; productiegebonden detailhandel; zelfstandige (ontwerp)ateliers; aan startups gekoppelde kantoorruimte.

Theater en exposities

Het gaat ook om theater, tentoonstellingen, symposia en andere publieksevenementen; educatieve activiteiten, trainingen en workshops (geen school, maar wel het bieden van de mogelijkheid om praktische vaardigheden op te doen en om het bedrijfsleven en scholieren met elkaar in contact te brengen); sport- en spelactiviteiten (kung-fu, yoga, health-gerelateerd, uitdrukkelijk géén sportschool-uitrusting); accommodatie voor kortdurend verblijf (theaterprofessionals en andere personen die kortdurend bij de activiteiten zijn betrokken – ‘artists in residence’).