Bestuursleden Anita Beekhuizen (links) en Antsje Steenstra.
Bestuursleden Anita Beekhuizen (links) en Antsje Steenstra. Foto: Actief Media

Het Veenhoop Festival feest voor alle generaties

Dit jaar staat de 71e editie van het Veenhoop Festival op stapel. Met een zeer diverse programmering is het festival niet meer weg te denken van de festivalagenda en hoort het volgens bestuurslid Peter Huijskes inmiddels zelfs tot het Fries Cultureel Erfgoed. Wie aan De Veenhoop denkt, zegt bijna automatisch Veenhoop Festival. Alle generaties zijn van 4 t/m 7 augustus weer van harte welkom om niet alleen naar afwisselende bands te luisteren maar ook oude bekenden te ontmoeten. Voor veel bezoekers is het festival namelijk ook een jaarlijks terugkerende reünie. 

Er gaan jaarlijks heel wat uurtjes aan organisatie in zitten. Eigenlijk wordt meteen na het festival alweer nagedacht over de programmering en organisatie voor het volgende jaar. Een programmering waar iedereen wat in terug kan vinden. Rock, Pop, Nederlandstalig, Frysktalig…Dit jaar is de grote publiekstrekker ongetwijfeld The Dropkick Murphys. Deze Amerikaanse band is afkomstig uit Quincy, Massachusetts die werd opgericht in 1996. De muziekstijl van de band is een combinatie van Ierse folk en zwaardere punkmuziek. “DKM” stond afgelopen jaar als hoofdact op de Zwarte Cross en dit voorjaar nog in een uitverkocht Ziggo Dome. Ze staan garant voor spektakel!

Het bestuur van de stichting, dat bestaat uit 7 personen, heeft een verjongingskuur doorgemaakt met twee bestuursleden: Antsje Steenstra en Anita Beekhuizen. Zij zijn trots dat er ook dit jaar weer een line-up is neergezet dat ongetwijfeld bij alle festivalbezoekers in de smaak zal vallen. Zo is Antsje Steenstra als vrijwilliger en later als bestuurslid al van jongs af aan betrokken bij het festival. Als puber bij het opbouwen en opruimen van het festivalterrein en toen haar vader uit het bestuur ging heeft zij, 5 jaar geleden, die functie overgenomen. Ze is er elk jaar weer trots op als er een geslaagd festival is neergezet. “Dat hebben we toch maar weer voor elkaar gekregen” denk ik dan bij mezelf. 

Sinds vorig jaar is ook Anita Beekhuizen nieuw bestuurslid bij het Veenhoop Festival. “Voor mij is alles nog relatief nieuw, maar wil graag meedenken over de nieuwe ontwikkelingen die we moeten of willen doormaken.” “Met nieuwe bestuursleden en inzichten waait er een frisse wind. Dat moet ook, anders blijven we stilstaan”, vult Peter Huijskes aan. 

Voor het bestuur is het vanaf nu een drukke tijd. Zo vraagt het contracteren van de bands, leveranciers en het benaderen van sponsors, media en de ticketting nu al de nodige aandacht. “Gelukkig hebben we veel vaste en trouwe leveranciers en sponsoren, waar we elk jaar weer een beroep op kunnen doen. Allemaal belangrijk voor het slagen van het festival en onderdeel van onze ‘Veenhoop-familie’ aldus Peter Huijskes. 

Voor een klein dorp met zo’n 250 inwoners is het een heel gedoe om elk jaar weer gedurende 4 dagen overspoeld te worden met duizenden festivalgangers.Hulp van ruim zeventig betrokken vrijwilligers en dorpsbewoners is daarbij ontzettend belangrijk.“Het is mooi, dat het festival door het hele dorp wordt gedragen.De gemoedelijke en gezellige sfeer van het festival maakt dat iedereen zich meteen thuis voelt, aldus Anita Beekhuizen. 

22 april om 12.00 uur ’s middags start de kaartverkoop. Met name de kaarten voor de Zondag, de Vrijdag en de Passe-Partouts waren de laatste keren snel uitverkocht. Veenhoop Festival is van 4 t/m 7 augustus 2023.

Antsje Steenstra (links) en Anita Beekhuizen.