Een magische voorstelling.
Een magische voorstelling. Foto: Ingezonden

Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei

“Een magische voorstelling met muziek, dans en zang in het Papiaments, Sranantongo en Frysk over de doorwerking van het slavernijverleden in Fryslân”.

Van 6 juni tot en met 9 juli 2023 speelt de unieke muzikale theatervoorstelling Un dia nobo - Wan nyun dey - In nije dei in de tuin van het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, in het kader van het herdenkingsjaar 150 jaar afschaffing slavernij. 

Bijzonder onderdeel van de voorstelling is een speciaal voor de gelegenheid gemaakte versie van het bekende Friese lied ‘ In nije dei’ van De Kast. ‘In nije dei’ is in het kader van de voorstelling deels vertaald in het Papiaments door Yuli Minguel, die samen met Hiske Oosterwijk het lied ten gehore brengt in de voorstelling. Het lied wordt gebruikt om letterlijk en figuurlijk samen een nieuwe dag in te slaan. “Ik vind het essentieel om met theater dit belangrijke onderwerp op een menselijk niveau te kunnen delen”, zo vertelt Minguel.

Juist door het gebruik van dit bekende lied wordt de gevoelige geschiedenis van ons slavernijverleden op een luchtige manier kenbaar en zichtbaar gemaakt. En dat is nodig, want door het gebrek aan aandacht voor dit onderwerp op bijvoorbeeld school, is er te weinig kennis van deze geschiedenis en daarmee ook onvoldoende aandacht voor de invloed die dit nog altijd heeft op onze samenleving. Actrice en zangeres Yuli Minguel ondervindt deze gevolgen ook en voor haar is het dan ook belangrijk dat de voorstelling toont hoe we er voor staan als samenleving: "Met als doel een nieuwe toekomst te creëren waar men niet meer krampachtig hoeft te praten over onderwerpen als racisme. Wij moeten samen werken aan een nieuwe dag. Geen woorden maar daden.”