De uitvergrote haven van Oudega (Sm.), met rechts het pad in zuidelijke richting langs het Alddjip.
De uitvergrote haven van Oudega (Sm.), met rechts het pad in zuidelijke richting langs het Alddjip. Foto: Actief Media

Streep door fietswandelpad bij meer van Oudega (Sm.)

Algemeen

Er komt geen fietswandelpad langs de waterkering bij het te realiseren meer van Oudega (Sm). Hier heeft het college van b. en w. van Smallingerland op 23 mei over besloten. De fietsers zouden te veel verstoring geven aan de nabije natuur.

In het kader van de Wet Natuurbescherming is een natuurtoets uitgevoerd. De conclusie van deze toets toont dat het naar verwachting niet mogelijk is de benodigde vergunning voor het pad te verkrijgen. Het pad, dat langs de Nije Mûntsegroppe zou lopen, ligt in een gebied met beschermde soorten. Het pad langs het nieuw te realiseren meer gaat wel door. Vanaf daar loopt de route verder over De Geasten, de weg die er nu ook al ligt.

Vrij uitzichtpunt?

Bekeken wordt of er een vrij uitzichtpunt gerealiseerd kan worden in het gebied. Daarmee zou alsnog het bijzondere landschap met het vele water worden beleefd en de aanwezige natuur worden ervaren, wellicht zonder de natuur teveel te verstoren.

Voor andere recreatieve onderdelen van het plan wordt verwacht dat ze wel door kunnen gaan: een trailerhelling, een vissteiger en ligplaatsen voor passanten.

Samenwerking van partijen

Het plan Oudega aan het Water is een samenwerking tussen de gemeente Smallingerland, Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en het dorp Oudega. Het plan is onderdeel van de gebiedsaanpak Oostelijke Poort Friese Meren (OPFM) van Smallingerland. Doel is om Drachten en omgeving beter aan te sluiten op de Friese Meren en Drachten te ontwikkelen als poort naar de Friese Meren.