Enerzjykoöperaasje Feanwâlden zoekt daken.
Enerzjykoöperaasje Feanwâlden zoekt daken. Foto: Ingezonden

Enerzjykoöperaasje Feanwâlden zoekt daken

Algemeen

Het doel van Enerzjykoöperaasje Feanwâlden (EKF) is om de regio Feanwâlden e.o. duurzamer te maken. Dat doet ze door lokaal duurzame energie op te wekken. 

Het eerste project is inmiddels gerealiseerd en bestaat uit een zonnedak in het Butefjild bij Feanwâlden. Op het dak van een boerenschuur liggen 266 zonnepanelen die jaarlijks ongeveer 95.000 kilowattuur stroom produceren, genoeg voor ongeveer 35 – 40 huishoudens. 

“Wij willen graag nieuwe projecten opstarten en zoeken daarom geschikte daken in onze regio”, zegt voorzitter Jan Dirk de Boer van de EKF. Daarvoor is een plat of schuin dak nodig van minimaal ongeveer 360m2. Het is bekend dat de capaciteit van het elektriciteitsnet in Noord-Fryslân beperkt is. Voor een relatief klein project als dat de EKF voor ogen staat hoeft dat echter geen belemmering te zijn. 

De dakeigenaar krijgt vanzelfsprekend een vergoeding voor het gebruik van het dak. Saneren van asbest kan onderdeel zijn van het realiseren van een zonnedak. “Vanaf het moment dat we een nieuw geschikt dak hebben gevonden, gaan we ook weer leden werven die financieel willen deelnemen in het zonneproject.” 

Belangstellende dakeigenaren kunnen zich kenbaar maken via het emailadres: Meer over EKF en het eerste project kunt u lezen op onze website:  https://www.energiecooperatieveenwouden.com/projecten.