Zorg voor een veilige installatie van zonnepanelen en schakel de gecertificeerde installateurs van Safe Solar in. Op de foto eigenaar Wichard Dijktra.
Zorg voor een veilige installatie van zonnepanelen en schakel de gecertificeerde installateurs van Safe Solar in. Op de foto eigenaar Wichard Dijktra. Foto: Actief Media

Speel op safe met de gecertificeerde installateur van Safe Solar

Vanwege de hoge energieprijzen van afgelopen jaren is de aanschaf van zonnepanelen op dit ogenblik erg rendabel. Zelfs met het wegvallen van de salderingsregeling over enkele jaren, is een terugverdientijd van zo’n vijf à zes jaar nog altijd heel gunstig. Daarentegen is ook het aanbod van zonnepanelen en installateurs zeer groot en zie je soms ‘door het bos van zonnepanelen de zon niet meer’. “Uit het grote aanbod is het als particulier of bedrijf dan echt moeilijk om de juiste keuze te maken”, weet Wichard Dijkstra als eigenaar van Safe Solar uit Burgum. 

Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan als je een beetje technisch onderlegd bent, maar het is beslist niet ‘plug en play’ en kan zelfs gevaarlijke situaties opleveren wanneer er zonnepanelen geïnstalleerd worden. “Wij gaan altijd de situatie ter plaatse bekijken of de aanwezige stroomvoorziening wel voldoet aan de huidige eisen. Je wilt te allen tijde voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan en er brand uitbreekt.” 

Gecertificeerd

Om de installatie van zonnepanelen uit te voeren is het belangrijk dat dit door een gecertificeerd bedrijf gebeurt. Omdat de installatie onder een vrij beroep valt kan iedereen zonnepanelen plaatsen. Zo vindt Techniek Nederland dat er een verplichte erkenning met bijpassende papieren voor installateurs van zonnepanelen moet komen. Het team van Safe Solar is in het bezit van deze papieren. “Bij het installeren van zonnepanelen komt heel wat kijken”, zegt eigenaar Wichard Dijkstra. “Denk aan de plaatsing van de panelen: waar komen ze, hoeveel zijn er nodig, welke materialen gebruik je en waar komt de omvormer en de aansluiting in de meterkast. We komen vaak onveilige situaties tegen in de meterkast: omvormers die niet goed zijn aangesloten of met de verkeerde bekabeling. Certificeren is daarom heel belangrijk.” Dat vindt ook Doekele Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. “De groei in aanleg van zonnepanelen, trekt ook bedrijven aan die het niet zo nauw nemen met de kwaliteit en veiligheid.” 

Geen BTW

Een groot voordeel als je nu zonnepanelen aanschaft, is dat je vanaf begin dit jaar geen btw hoeft te betalen. De btw op zonnepanelen is namelijk vanaf 1 januari 2023 afgeschaft voor particuliere installaties. De btw is dus omlaag gegaan van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur.

Veiligheid op nr. 1

Ben je van plan om je woning te verduurzamen dan is het raadzaam om hier vroeg mee te beginnen. Door de enorme druk op de markt zijn veel materialen slecht leverbaar en lopen de wachtlijsten alleen maar op. “Een gevolg van de hectische markt is dat er vele nieuwe bedrijfjes bijkomen waarbij snel, met goedkoop materiaal en niet veilig wordt gewerkt”, is Wichard van mening. “Daarom is het voor onze klanten goed om te weten dat wij op een absoluut veilige manier werken met zonnepanelen en omvormers van topkwaliteit. Dat betekent dat elk zonnepaneel zijn eigen optimizer heeft. Bij eventuele overbelasting gaat de omvormer uit en daalt de spanning van de optimizer terug naar 1 volt. Dit minimaliseert de kans op brand en elektrocutie. Behalve de veiligheid levert het systeem ook meer rendement op en de levensduur van de zonnepanelen wordt ook nog eens verlengd. 

Meer informatie over dit systeem of over de aanschaf van zonnepanelen is te vinden op www.safesolar.nl of stuur een mail naar info@safesolar.nl.