Ellen van Selm verruilde in september 2022 het burgemeesterschap van Opsterland voor dat van Purmerend. Waarschijnlijk gaat een jaar later een opvolger in Opsterland aan de slag.
Ellen van Selm verruilde in september 2022 het burgemeesterschap van Opsterland voor dat van Purmerend. Waarschijnlijk gaat een jaar later een opvolger in Opsterland aan de slag. Foto: Ingezonden

Wie wordt nieuwe burgemeester van Opsterland?

Algemeen

Op dinsdag 23 mei 2023 maakt de gemeenteraad van Opsterland bekend wie de raad aanbeveelt als nieuwe, door de kroon te benoemen, burgemeester van Opsterland. Eerder die dag vergadert de gemeenteraad hier in beslotenheid over.

Na het vertrek van burgemeester Ellen van Selm (D66) in september 2022 is de gemeenteraad gestart met de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Na de vaststelling van de profielschets op 23 januari 2023 is er ruimte geweest om te solliciteren. Eind maart liet de provincie Fryslân weten dat er vijftien kandidaten solliciteerden naar het ambt van burgemeester in Opsterland. De vertrouwenscommissie verrichtte daarna onder strikte geheimhouding haar werkzaamheden.

Voordracht aan de Koning

Nu is de commissie zover dat ze verslag uit gaat brengen aan de gemeenteraad. In een besloten vergadering kiest de gemeenteraad wie volgens de gemeenteraad burgemeester van Opsterland moet worden. Dit is een aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot (CDA), die op haar beurt (zeer waarschijnlijk) deze kandidaat voor benoeming door de Koning voordraagt. Installatie van de nieuwe burgemeester wordt verwacht op 25 september 2023. Tot die tijd is Lex Roolvink (VVD) de tijdelijke burgemeester van Opsterland.

Dinsdag 23 mei vanaf 21.25 uur is publiek welkom in de raadszaal van het gemeentehuis van Opsterland aan de Hoofdstraat 82 in Beetsterzwaag. De vergadering is vanaf 21.30 uur ook online te volgen via www.opsterland.nl/gemeenteraad.