FC Burgum kampioen.
FC Burgum kampioen. Foto: Lykele Gerrit Westerhof

FC Burgum ongeslagen kampioen

Algemeen

Alle ingrediënten waren zaterdag aanwezig voor een fantastische kampioenswedstrijd: een goed veld, prachtig lenteweer (eindelijk!), supporters die werkelijk massaal uit Burgum waren meegereisd, een heerlijke sfeeractie, een uitstekende scheidsrechter en een onderlinge ontmoeting met onze laatste belager SC Leovardia. Een sterke opponent, die de laatste 9 wedstrijden had weten te winnen.

Door: Willem Vlietstra

Slechts één punt was nodig om het kampioenschap officieel binnen te slepen, maar vanaf de eerste minuut liet de aanstaande kampioen zien dat het voor niets minder dan een overwinning naar Leeuwarden was gekomen. De aanvallende intenties werden al in de 12e minuut beloond met een voorsprong, door een doelpunt van Merijn Feenstra.

Wereldgoal

Op een paar fases in de wedstrijd na, bleef het FC Burgum dat het spel dicteerde. Grote kansen op de beslissende 0-2 waren er met name voor Henny Bouius, maar tot tweemaal toe wist de sterk keepende Mohite Tibben ternauwernood te redden en de Leeuwarders in de wedstrijd te houden. Waar de 0-2 lang in de lucht leek te hangen, was het SC Leovardia dat in minuut 88 met een wereldgoal van Hessel Breeuwsma uit het niets op 1-1 kwam. Een spannende slotfase volgde, maar het kampioenschap kwam geen moment meer in gevaar.

Uitbarsting

Wat volgde was een Burgumer vreugde-uitbarsting die Leeuwarden op z’n grondvesten deed trillen. Waar corona in 2020 nog een zeker kampioenschap voorkwam, is het eerste kampioenschap van FC Burgum 1 nu een feit. De ongeslagen status geeft extra glans aan de schaal die tijdens een spectaculaire huldiging in Burgum de lucht in ging. Op naar de 1e klasse!