Wie maakt een heerlijk, origineel baksel met streekproducten uit de Wâlden?
Wie maakt een heerlijk, origineel baksel met streekproducten uit de Wâlden? Foto: ingezonden

Brommels! makket dat it smakket!

Algemeen

Op 26 en 27 augustus viert de regio voor de 12e keer het Wâldpyk bramenfestijn Brommels! Dit jaar is het thema ‘Smaak fan ’e Wâlden’. In de aanloop naar Brommels! is er een aantal bijzondere activiteiten, zoals de workshops en bakwedstrijd van ‘Hiel de Wâlden bakt’! en de Smaak fan’e Wâlden fiets/wandelroutes.

Hiel de Wâlden bakt!
Met ‘Hiel de Wâlden bakt!’ verleidt de organisatie iedereen om hun eigen ‘Smaak fan ’e Wâlden’ te ontdekken en te delen met anderen. Zo staan er in mei 2 workshops op het programma: een miniworkshop orthomoleculaire keuken van Lolkje de Vries en een bakworkshop chocomuffins en biscotti van chocolatier Gad Bros.

In juni is er een bakwedstrijd. De precieze deelname-eisen volgen nog. De organisatie van Brommels! laat wel alvast weten baksels in alle soorten en maten te wensen. “Hartige taart, koekjes, keek, pankoeken, bôle, betink it mar, as it mar in baksel is mei produkten út ’e wâlden”. It winnende baksel wurdt in nij Brommels! streekprodukt!”, aldus Tjerkje van der Laan van Commissie Brommels!.

Smaak fan’e Wâlden routes
In de Noardlike Fryske Wâlden wordt veel meer voedsel gekweekt, geteeld en geproduceerd dan men zich bewust is, meent de commissie. “Dus dat mei wolris sjoen wurde!” Daarom zijn er verschillende fiets/wandelroutes in de maak langs locaties die een binding hebben met (duurzame) streekproducten en het nationaal landschap.

Brommelsfestijn.nl
Op 26 en 27 augustus wappert op tientallen locaties weer de paarse brommelsvlag. Het programma bestaat voor een groot deel uit bramen plukken in boerenland, open (boeren)erven / tuinen en kookworkshops. Het programma is te vinden op: brommelsfestijn.nl