Herdenkingsvlucht Britse Lancaster
Herdenkingsvlucht Britse Lancaster Foto: Ingezonden

Herdenkingsvlucht Britse Lancaster over Friesland

Algemeen

In het kader van de Nationale Dodenherdenking vliegt een Britse Lancaster van de Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight op donderdag 4 mei over een groot aantal locaties in Nederland. Zo ook over Friesland. Nadat het toestel uit de tweede Wereldoorlog Eelde en Eelderwolde heeft gepasseerd, zet de Lancaster koers naar Leeuwarden en Harlingen. Op deze route kan het toestel Burgum passeren. Een unieke kans om dit legendarische toestel te zien vliegen.

Mocht de Lancaster uitvallen, dan zal een Britse Dakota de vlucht uitvoeren. Volgens de planning passeert het toestel tussen 14.00 en 14.30 uur Burgum. Waar de Lancaster precies langs vliegt hangt van de vliegers af. Een exacte tijd is ook niet te geven omdat iedere vlucht van het oude toestel onder voorbehoud is. 

De Lancaster is de succesvolste bommenwerper van de RAF tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn op dit moment nog maar twee luchtwaardige toestellen van de 7377 Lancasters die zijn gebouwd. Het toestel is nu eigendom van de Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight die ten doel heeft oude historische toestellen uit de Tweede Wereldoorlog vliegend te houden. De Lancaster is gestationeerd op RAF basis Coningsby in Lincolshire. Naast de Lancaster beheert de Brittain Memorial Flight een Hawker Hurricane, vijf Spitfires, een Chipmunk trainingsvliegtuig en een Dakota C3.

Meer informatie over deze herdenkingsvlucht, www.defensie.nl


De route (onder voorbehoud) van de herdenkingsvlucht door de Britse Lancaster op 4 mei.