Mark Blom maakt zich sterk voor een gedenkbos. Met als één van de beoogde locaties het Harddraverspark in Dokkum.
Mark Blom maakt zich sterk voor een gedenkbos. Met als één van de beoogde locaties het Harddraverspark in Dokkum. Foto: Actief Media

Waarom de Gemeente Noardeast-Fryslân een gedenkbos moet hebben

Het was een wens van zijn vrouw Hanna om na haar overlijden een gedenkboom te planten. Sinds eind 2021 heeft Mark Blom het idee om met een gedenkbos deze wens in vervulling te laten gaan. Een van de beoogde locaties is een plek in het Harddraverspark te Dokkum. “Maar het kan ook een andere plaats in de gemeente zijn.”  Elders in Nederland, waaronder de gemeente Leeuwarden, zijn zulke bossen al te vinden. “Ik vraag mij af of er meer mensen in Dokkum zijn die behoefte hebben aan zo’n gedenkbos”, doet Mark Blom een oproep aan de lezers van Actief.

“Het zou mooi zijn als er zo’n gedenkplek kan komen, waar ik een boom voor mijn overleden vrouw Hanna kan planten. Hanna was vroeger gymleidster en bij velen bekend”, aldus de inwoner van Dokkum. “De voorkeur gaat uit naar een plek die goed bereikbaar is in een natuurlijke omgeving. Een locatie waar mensen kunnen rouwen, reflecteren, herinneren en in contact kunnen komen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zo’n gedenkplek biedt een prachtige manier om de herinnering aan een geliefde te eren en te behouden.” 

Waar?

Mark: “Maar waar kan een gedenkbos gecreëerd worden? Er is een ideale plek in wording, namelijk de herinrichting van het Harddraverspark. Wat een mooie gelegenheid om dit toekomstige park meer karakter te geven en te laten combineren met de invulling van horeca, park en een uitzichtoren. Dit is een kans om het Harddraverspark breder in te zetten. Ook heeft de gemeente de afgelopen jaren door samenvoeging een omvang gekregen dat een centrale gedenkplek een toegevoegde waarde heeft.”

Een woordvoerder van de gemeente laat weten: “Op dit moment zijn we bezig met een gedenkboom op het Zuiderbolwerk. Nog een gedenkplek/bas/park in de gemeente is momenteel geen optie vanwege het gebrek van een geschikte locatie."

Herdenken

"Door een ruimte te creëren waar nabestaanden hun dierbaren kunnen eren, biedt de gemeente een waardevolle dienst aan de gemeenschap. Tevens kan een gedenkbos een plaats bieden voor landelijke herinneringen zoals 4 mei. Een ander voordeel van een gedenkbos is dat het kan helpen bij het creëren van een duurzame omgeving. Door bomen te planten, draagt een gedenkbos bij aan de vermindering van de koolstofuitstoot en aan het behoud van de biodiversiteit”, laat Mark Blom tenslotte weten.