Deze jongeman uit Kollumersweach kreeg de sluisdeur in de Falomster Feart bij de Westereen niet in zijn eentje open. Uw verslaggever/fotograaf hielp hem een handje.
Deze jongeman uit Kollumersweach kreeg de sluisdeur in de Falomster Feart bij de Westereen niet in zijn eentje open. Uw verslaggever/fotograaf hielp hem een handje. Foto: Actief Media

Feestelijke heropening sluis in de Falomster Feart

Algemeen

Op woensdag 24 mei 2023 wordt de sluis in de Falomster Feart feestelijk heropend. Het ‘Slúske Falomster Feart’ is nu door passanten zelf te bedienen. De opening wordt verricht door de wethouders Kees Wielstra en Rommy Kempenaar van de gemeente Dantumadiel.

Tot voor kort werd de sluis in de Falomster Feart handmatig bediend door de beheerder van de naastgelegen camping de Zilveren Maan. Maar de beheerder wilde stoppen met deze werkzaamheden. Daarom is er een nieuwe oplossing. De sluis is nu door de gebruikers met de hand te bedienen door middel van een draaiwiel.

Vrijdag 19 mei bleken de beide sluisdeuren aan de kant van de Swemmer overigens niet helemaal waterdicht op elkaar aan te sluiten. Door het hogere peil in de Swemmer lekte er water tussen de beide gesloten sluisdeuren door de sluis in. Daardoor duurde het extra lang voor de waterpeilen in de sluis en in de Falomster Feart op ongeveer hetzelfde niveau waren en de sluisdeuren aan de vaartkant voldoende geopend konden worden om een bootje door te laten.

Zelfbediening

Door middel van zelfbediening door passanten moet de vaarroute aantrekkelijker worden voor toeristen. Passanten kunnen op ieder gewenst moment de sluis bedienen en zijn hierdoor niet meer afhankelijk van de beheerder.

De totale kosten voor de aanpassing van de sluis bedroegen ongeveer 200.000 euro. Het werk is uitgevoerd door De Mannen van Staal en Kuipers Waterbouw Dokkum. Fris Ingenieurs begeleidde het project.

Tussen It Bûtenfjild en de Swemmer

De sluis in de Falomster Feart is rond 1930 gebouwd en ligt ten noordwesten van De Westereen in de vaarroute tussen ‘It Bûtenfjild’ en De Swemmer. Via de sluis overbrugt de recreatievaart een waterstandsverschil van een halve meter tussen de Swemmer en de Falomster Feart. De Falomster Feart is in trek bij kanovaarders en gebruikers van kleine bootjes. Voor kanovaarders is er overigens een zijsloot, waar ze makkelijker kunnen uit- en instappen. Ze moeten dan hun kano en overige spullen wel even over de polderdijk tillen die langs de Swemmer loopt.