Het gemeentekantoor in Dokkum, vóór de verbouwing.
Het gemeentekantoor in Dokkum, vóór de verbouwing. Foto: Ingezonden

Noardeast-Fryslân neemt vernieuwd gemeentehuis Dokkum in gebruik

Algemeen

Op maandag 22 mei wordt het vernieuwde gemeentehuis aan de Koningstraat in Dokkum feestelijk in gebruik genomen. Sinds september 2022 is het gemeentehuis ingrijpend verbouwd en aangepast aan de huidige tijd.

INBO heeft het ontwerp gemaakt. De verbouw is uitgevoerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma en Pranger-Rosier Installaties, onder begeleiding van LindHorst huisvestingsadviseurs, INNAX en HEVO expert in Huisvesting en Vastgoed.

Nieuwe manier van werken

“Hjirmei kinne wy wer in hiel skoft foarút en is de gemeentlike organisaasje klear foar de takomst”, aldus burgemeester Johannes Kramer. Het pand is gemoderniseerd en aangepast aan het ‘hybride werken’. Sinds de coronapandemie is er overal veel veranderd voor wat betreft de manier van werken.

Een hele poos werkten bijna alle medewerkers vanuit huis. Mensen logden digitaal in op hun werkplek en vergaderden via een videoverbinding. Het werken is niet meer gebonden aan een vaste werkplek op kantoor. Ook in de toekomst zullen medewerkers deels vanaf kantoor en deels vanuit huis blijven werken, ook wel ‘hybride werken’ genoemd. Het vernieuwde kantoor wordt een plek voor ontmoeting.

Gemeentekantoor op één plek

Op 1 januari 2019 is de gemeente Noardeast-Fryslân ontstaan uit de herindeling van de gemeenten Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Ferwerderadiel. Al snel is toen besloten om de ambtelijke organisatie bij het bestuur in Dokkum te huisvesten. 

In het vernieuwde gebouw is de centrale publiekshal ingrijpend veranderd. Bij binnenkomst ziet de bezoeker dit meteen. Ook de hele opzet van de kantoren is ruimtelijker. Er zijn centrale werkplekken gerealiseerd en teams- en belruimten waar medewerkers digitaal kunnen vergaderen of (video)bellen.

Een deel is nog niet klaar 

Er is waterschade ontstaan als gevolg van een openstaande kraan. De kraan werd vermoedelijk geopend door een kat die tijdens de bouwwerkzaamheden het gebouw was ingeslopen. Er zijn onmiddellijk schadebeperkende maatregelen genomen, waardoor niets de opening en de dienstverlening aan de inwoners in de weg staat.

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar wat er nodig is om de ontstane schade te herstellen. Voor de medewerkers die in dit deel van het gebouw gehuisvest zouden worden, is een tijdelijke oplossing gevonden.