Veteraan Jim Parks staat in het middelpunt op 5 mei tijdens een tour door Noordoost-Friesland.
Veteraan Jim Parks staat in het middelpunt op 5 mei tijdens een tour door Noordoost-Friesland. Foto: Marcel Renou

Wandelen met vuur ter ere van de vrijheid

Algemeen

Heel Nederland viert feest op 5 mei. Ook in Dokkum wordt de vrijheid op een feestelijke manier gevierd. Er komen oude legervoertuigen langs, de loopgroep Dokkum wordt ontvangen die het Bevrijdingsvuur brengt en livemuziek zorgt voor een vrolijke noot. 

Foodtrucks staan garant voor lekkernij, en tal van activiteiten voor vertier. Zo kunnen bezoekers zich op een humoristische én snelle manier laten tekenen door een karikaturist. Er is een prachtige presentatie van Oud Dokkum en mensen kunnen de oorlogswandelroute lopen.

Bevrijdingsvuur 

Een beginnende traditie is dat het Bevrijdingsvuur door de loopgroep van Dokkum helemaal uit Wageningen wandelend naar de Markt wordt gebracht. “Zij zullen naar verwachting rond half drie hier aankomen en feestelijk worden onthaald”, legt Jolanda Prosje, een van de organisatoren, uit. De reden dat het uit deze plaats wordt gehaald, is omdat daar op 5 mei 1945 het vredesakkoord is getekend.

Bezoek uit Canada

De vereniging Keep Them Rolling zorgt voor een parade van 40 militaire voertuigen. Jim Parks staat hierbij in het middelpunt. Een veteraan uit Canada die destijds heeft geholpen bij de bevrijding van Dokkum. Hij zal een tour maken door Noordoost-Friesland, beginnend en eindigend in Dokkum.

Kinderen

Kinderen kunnen zich uitleven bij de Kids party. Ze kunnen zich laten schminken en een tattoo laten plakken. Ook is er een ballonnenclown die zorgt voor mooie luchtcreaties.

Stichting Stadsfeesten Dokkum

Elk jaar zetten zeven vrijwilligers, samen met vrienden en familie, zich in voor Dokkum. Jolanda vertelt dat ze dit elke keer weer met veel enthousiasme doen. “Vooral in een kleine stad als Dokkum vinden we het belangrijk mensen samen te brengen en voor elke doelgroep activiteiten te organiseren.”

Het feest is van 13.00 tot 22.00 uur en vindt plaats in de binnenstad van Dokkum, op De Markt. Meer info op www.stadsfeestendokkum.nl