De prijsuitreiking was donderdagavond 2 februari in het Posthuis Theater in Heerenveen.
De prijsuitreiking was donderdagavond 2 februari in het Posthuis Theater in Heerenveen. Foto: Ingezonden

‘Kunstroute Lauwersland’ één van de LF2028-prijswinnaars

Algemeen

Op donderdag 2 februari vond de grote Iepen Mienskips-jûn plaats in het Posthuis Theater in Heerenveen. Een feestelijke avond waarbij de kracht van de Fryske vrijwilliger centraal stond. Tijdens deze avond reikte gedeputeerde Klaas Fokkinga de LF2028-prijzen uit. ‘Samen van Kunst aan Huis naar Kunst uit Huis Lauwersmeer’ was de winnaar in de regio Noordoost. 

Het bijbehorende bedrag van 2028 euro is een aanmoedigingsprijs die vanuit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) in samenwerking met Arcadia is opgezet. Na elke openstellingsperiode van het IMF, kiest de jury een winnaar uit drie genomineerde IMF-projecten per regio.

Kunstroute Lauwersland in maart 2023

In twee weekeinden in maart 2023 vindt een bijzondere jubileumeditie van de Kunst aan Huis Route Lauwersland plaats. Op verschillende speciale locaties in het Lauwersmeergebied gaan (oud) kunstenaars van verschillende disciplines in groepjes met elkaar exposeren. De dynamiek die uit deze samenwerking voort zal komen kan tot nieuwe inspiratie, ideeën, samenwerking en zichtbaarheid van de kunstenaars en omgeving leiden. Van het IMF kreeg dit project al duizend euro - van de totale investering van 17.000 euro - toegezegd. Daar komt nu dus het prijswinnende bedrag van 2028 euro bij op.

Samen met initiatiefnemers, samenwerkingspartners, commissieleden en iedereen die betrokken is bij de leefbaarheid in Fryslân, werd de kracht van de Fryske vrijwilligers gevierd. Directeur Ingrid van de Vegte van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) ging in haar presentatie in op de waarde van ‘mienskips’-initiatieven voor de leefbaarheid in Fryslân. “Friezen willen graag zelf initiatief nemen en het IMF stimuleert dat”, aldus Van de Vegte. Haar advies was om als overheid zo dicht mogelijk bij het initiatief van de burger te blijven.

“Lit dit asjeblyft bestean”

Directeur Immie Jonkman van Arcadia gaf donderdagavond aan heel blij te zijn met het Iepen Mienskipsfûns. Ze riep dan ook op: “Lit dit asjeblyft bestean.” Jonkman doelt daarmee op het feit dat het huidige IMF stopt na 2023. Gedeputeerde Klaas Fokkinga van de provincie Fryslân voegde eraan toe dat hij dat het IMF de ‘mienskip’ mooier maakt. “En de mienskip, dêr draait it om,” zegt Fokkinga. Het is aan de nieuwe Statenleden of en in welke vorm er een vervolg zal zijn.

“Kunst kan bijdragen aan mooiere wereld”

Fokkinga reikte deze avond de LF2028-bonusprijzen uit aan de projecten die het best bijdragen aan de waarden van Arcadia: ‘Hoe ziet de wereld eruit waarin jij wilt leven? Wat wil je nalaten aan je kinderen en kleinkinderen?’ Bij Arcadia geloven ze dat we samen kunnen zorgen voor een mooie(re) wereld. En kunst helpt ons daarbij: om samen te praten, om te leren van elkaar en om samen de schouders eronder te zetten.

De bonusprijzen gingen naar: ‘Samen van Kunst aan Huis naar Kunst uit Huis’ (regio Noordoost), ‘Voedselbos Stiens’ (regio Noordwest), ‘Jeugdroeien Terschelling’ (regio Wadden), ‘Activiteiten Haulerwijk’ (regio Zuidoost) en ‘Helden van Bolsward’ (regio Zuidwest).