Kinderyoga en voorlezen: docente Tineke Sijbesma weet het uitstekend te combineren.
Kinderyoga en voorlezen: docente Tineke Sijbesma weet het uitstekend te combineren. Foto: Actief Media

Voorlezen en kinderyoga gaan goed samen

De Nationale Voorleesdagen beginnen officieel op woensdag 25 januari, maar in Dokkum was de bibliotheek aan de Brokmui er wat eerder bij: maandagmiddag kon een tiental peuters er meedoen aan een opvallende combinatie: voorlezen en kinderyoga.

Yogadocente Tineke Sijbesma gebruikte het Prentenboek van het Jaar, Maximiliaan geeft een feestje, om er een soort yogafeestje van te maken. De kinderen gingen er helemaal in mee. Op zeker moment lagen ze zelfs met z'n allen onder een paar dekentjes en begonnen sommigen zelfs al een beetje te gapen!

Feestje met taartgooien

Op speelse wijze kregen de kinderen zo ook een beetje oefening in het goed ademhalen, één van de belangrijke doelen van yoga. Maar tegelijkertijd werden ze meegesleept in het prentenboek over het feestje van Maximiliaan. Dat feestje loopt behoorlijk uit de hand, want de ouders van Maximiliaan zijn niet thuis, zodat hij samen met zijn vriendjes lekker z'n eigen gang kan gaan.

Dan trakteert hij ook op taart, zoals zo vaak bij een feestje. Maar de taart wordt niet alleen opgegeten, er wordt ook mee gegooid! En de kinderen in de bieb van Dokkum doen dat met alle plezier na, dit keer echter zonder taart, dus 'sabeare'. Het plezier is er niet minder om. (In Drachten gooien ze woensdsg écht met taartt!).