De ijzerhoudende kei bij Surhuizum, afkomstig uit de ijstijd.
De ijzerhoudende kei bij Surhuizum, afkomstig uit de ijstijd. Foto: Ingezonden

‘Vliegtuigbom uit WO II’ blijkt enorme kei uit de ijstijd

Algemeen

Bij Surhuizum is dinsdagochtend 24 januari 2023 onderzoek gedaan naar een mogelijke vliegtuigbom. De locatie was ‘verdacht’ omdat met een metaaldetector een relatief grote hoeveelheid ijzer was gevonden. De ‘bom’ bleek echter na voorzichtig uitgraven een enorme kei te zijn uit de ijstijd. Daarin is het ijzergehalte zo hoog, dat de metaaldetector alarm sloeg.

Aanleiding voor het serieus onderzoeken was niet alleen de uitslag van de metaaldetector, maar ook verhaal van de heer Helder, die als negenjarig jongetje in juli 1943 het brandende vliegtuig de Sky Queen in de lucht zag en later jarenlang onderzoek deed naar de vliegtuigcrash.

Concurrentie voor de ‘poppestien’?

Onderzoeksbureau Tavela meldde dinsdagochtend geen explosief te hebben aangetroffen, maar wel de enorme kei uit de ijstijd. Tavela is gespecialiseerd in het opsporen en veiligstellen van ontplofbare oorlogsresten. Als er wel sprake was geweest van een oude bom, dan zou ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakdeld worden. Maar bij een kei uit de ijstijd komt de EOD niet opdraven. Misschien krijgt de bekende ‘poppestien’ uit Burgum concurrentie?

De 'poppestien' in Burgum, al jaren zichtbaar bij de Hillamaweg, met een informatiebordje.
Het informatiebordje bij de 'poppestien' in Burgum