Heleen Zorgdrager geeft in Dokkum een lezing over de kerken in Oekraïne.
Heleen Zorgdrager geeft in Dokkum een lezing over de kerken in Oekraïne. Foto: Ingezonden

Oekraïne en zijn veelkleurige kerken - een lezing

Algemeen

Donderdag 26 januari 2023 geeft hoogleraar Heleen Zorgdrager in Dokkum een lezing over de kerken in Oekraïne. Zij is een ingewijde persoon.

Want behalve hoogleraar theologie en genderstudies aan de Protestantse Theologische faculteit in Amsterdam, is zij ook gasthoogleraar aan het Oecumenisch Instituut van de Oekraïense Katholieke Universiteit in Lviv.

“Epicentrum”

“Oekraïne is op dit moment het epicentrum van de veranderingen in de wereld,” zei een bisschop van de Oekraïense kerk. “We zien inderdaad dat veiligheidsallianties, onze politieke samenwerking, de economie, de ecologie, het voedselvraagstuk en het hele energiesysteem van de wereld beïnvloed worden door de Russische oorlog tegen Oekraïne. Ook in Nederland merken we de gevolgen”, aldus Zorgdrager.

Hoe stellen de kerken van Oekraïne zich op in de oorlog? Kunnen ze de mensen nabij zijn, gebruiken ze hun invloed om voor vrede op te komen, hoe zit het met hun patriottisme (of moeten we het nationalisme noemen?) en waarvoor bidden de kerkleiders en gelovigen in het geteisterde land?

“Eeuwen van overheersing”

In deze lezing zal Zorgdrager een schets geven van het veelkleurige kerkelijke landschap in Oekraïne. Ook van de geschiedenis en cultuur die christenen daar met zich meedragen. “De spiritualiteit is gevormd in eeuwen van overheersing en vaak bloedige vervolging en strijd.”

“Dit verklaart voor een deel de taaiheid en veerkracht waarmee Oekraïners nu hun land verdedigen. De kerken zijn een belangrijke factor. Ze geven mensen moed en werken concreet mee aan het netwerk van verdediging”, merkte Zorgdrager ter plekke.

Russisch Orthodoxe kerk

In Nederland verbazen we ons over de rol van de Russisch Orthodoxe Kerk en met name de innige band die er lijkt te bestaan tussen patriarch Kirill en president Poetin van Rusland. De kerk in Rusland staat vierkant achter de inval in het buurland

Hoe groot is de invloed van de Russisch Orthodoxe Kerk in Oekraïne? Hoe zit het met die orthodoxe kerk in Oekraïne die formeel nog banden heeft met Moskou, en hoe verhoudt deze zich tot de sinds 2019 zelfstandige Orthodoxe Kerk van Oekraïne?

Menselijkheid overeind houden

Heleen Zorgdrager zal verslag doen van hoe de vernietigende oorlog mensen tot op de bodem van hun bestaan heeft gebracht. “Van dichtbij ken ik verhalen van mensen die groot verlies hebben geleden, die de dood in de ogen hebben gezien, die voor helse keuzes stonden en die van daaruit vragen naar God. Ze laten indrukwekkend zien hoe je als christen antwoord kunt geven en met menselijkheid overeind kunt blijven in een situatie van nietsontziend geweld.”

De lezing begint donderdag om 20.00 uur en vindt plaats in Kerkelijk Centrum De Herberg, Harddraversdijk 1 in Dokkum. Aanmelden kan via de website van de PGDAW via Meevieren.nl of telefonisch 0519-293650.