Voorbeeld van samenwerkende overheden: de provincie Fryslân betaalt 10 miljoen euro subsidie voor het nieuwe zwemcentrum De Welle in Drachten. Rechts gedeputeerde Friso Douwstra, links burgemeester Jan Rijpstra en wethouder Maria le Roy van de gemeente Smallingerland. De gemeenteraad beslist binnenkort, of de prijsverhoging van 11,5 miljoen euro de moeite waard is.
Voorbeeld van samenwerkende overheden: de provincie Fryslân betaalt 10 miljoen euro subsidie voor het nieuwe zwemcentrum De Welle in Drachten. Rechts gedeputeerde Friso Douwstra, links burgemeester Jan Rijpstra en wethouder Maria le Roy van de gemeente Smallingerland. De gemeenteraad beslist binnenkort, of de prijsverhoging van 11,5 miljoen euro de moeite waard is. Foto: Actief Media

UDO moet overheden helpen samen realistisch beleid te maken

Algemeen

Ministeries, gemeenten, provincies en waterschappen kunnen vanaf nu gebruik maken van de Uitvoerbaarheidstoets Decentrale Overheden (UDO) om vooraf te toetsen of nieuwe beleidsplannen en wetsvoorstellen uitvoerbaar zijn door decentrale overheden. Dit moet hen helpen bij het maken van realistisch beleid voor de aanpak van maatschappelijke opgaven.

De UDO is een van de onderdelen van de Actieagenda Sterk Bestuur, die minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

“Samen doen”

Minister Bruins Slot: “Geen overheid kan de grote opgaven van deze tijd in haar eentje het hoofd bieden. Dat moeten we samen doen: Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen. Maar beleidsplannen en wetten kunnen nog zo goed bedoeld zijn, ze zijn weinig waard als ze niet uitvoerbaar blijken. Met de Actieagenda Sterk Bestuur leggen wij als overheden duidelijker vast wie wat doet, en richten we ons op plannen die haalbaar zijn.”

De Actieagenda bevat meerdere onderdelen die gericht zijn op het verbeteren van de samenwerking tussen Rijksoverheid en de decentrale overheden. In een geactualiseerde versie van de Code Interbestuurlijke Verhoudingen ligt de nadruk meer op het goed samenwerken van de overheden. In het verleden ging het vooral om welke overheid welke taak op zich neemt.

UDO

De UDO richt zich op de uitvoerbaarheid: hoe kunnen gemeenten, provincies en/of waterschappen hun beleid goed uitvoeren? Sluit de taak aan op hun bestaande takenpakket en hun deskundigheid? En krijgen ze er genoeg middelen voor van de Rijksoverheid? Het doel van de UDO is om ervoor te zorgen dat elk ministerie deze stappen tijdig, zorgvuldig en samen met de relevante mede-overheden doorloopt.