Het skûtsje Ebenhaëzer in Dokkum.
Het skûtsje Ebenhaëzer in Dokkum. Foto: Ingezonden

Wedstrijdskûtsje Ebenhaëzer tijdens Kerstfair terug in Dokkum

Algemeen

Het wedstrijdskûtsje van Dokkum is weer terug in de historische binnenstad en is daar onder andere op 9 december tijdens de kerstfair te bewonderen. Het skûtsje Ebenhaëzer ligt - niet zonder reden - tegenover Stadsbrouwerij Bonifatius waar tijdens de kerstfair het speciale skûtsjebier te koop is. Dit speciaalbier is tijdens de Admiraliteitsdagen voor het eerst gepresenteerd en viel meteen al goed in de smaak bij de bezoekers van de brouwerij.

Liefhebbers die toen te laat waren, krijgen nu alsnog de kans om het blonde bier met een zalige smaak te proeven. Ook zijn de speciale skûtsjemagazines van de Ebenhaëzer bij de kleinste brouwerij van Nederland verkrijgbaar. In dit prachtige tijdschrift met veel foto’s staat alle informatie over het Dokkumer wedstrijdskûtsje, van vroeger tot nu. Dit boek is nog steeds te bestellen via de website van het Dokkumer wedstrijdskûtsje: www.skutsjeebenhaezer.nl

De bemanning kijkt terug op een topjaar waarin ze promoveerden naar de B-klasse in de IFKS. In januari vaart het skûtsje weer terug naar Woudsend voor een onderhoudsbeurt. Schipper Olphert van der Pol maakt de bemanning vervolgens klaar voor de openingswedstrijd in Langweer. Want hoe mooi het ook is dat het Dokkumer skûtsje in haar ‘eigen’ stad ligt, het uiteindelijke doel van de vele vrijwilligers is om wedstrijden te winnen met het skûtsjesilen.