Ludwig van Beethoven.
Ludwig van Beethoven. Foto: Pixabay

Kunstkring Hardegarijp organiseert concert op Fogelsangh State

Cultuur

Ruim 25 jaar organiseert Kunstkring Hardegarijp op diverse locaties in Fryslân concerten, als het even kan in de openlucht. Op zaterdag 8 oktober organiseert de stichting een concert op Fogelsangh State in Veenklooster. Ivan Penkov en Olga Caceanova vertolken dan de Ludwig van Beethoven-sonates voor piano en viool 1, 8 en 10.

Deze sonates komen uit een wonderschone reeks van tien, waarin de componist met een gewoonte brak door de piano als eerste te noemen. Daarmee wilde hij benadrukken, dat de bijdrage van de piano even belangrijk was, als die van de viool. In die tijd van Ludwig van Beethoven, was dat een inbreuk op een traditie. Dit kwam hem op stevige kritiek te staan. Gelukkig was hij ‘eigenwijs’ genoeg om zijn wijs te handhaven.

Olga Caceanova, afkomstig uit Chisinau, Moldavië, is een zeer gedreven violiste, die met passie en overtuiging kamermuziek speelt. Haar studie viool was aan het New England Conservatory of Music in Boston en het conservatorium van Sint-Petersburg. Na een tournee door de Verenigde Staten en Europa, speelde ze in Duitsland bij symfonieorkesten en sinds 2020 bij het Nederlands Kamerorkest. Een hoogtepunt van Olga’s recente optreden is een recital in de Carnegie Hall (New York)

Ivan Penkov speelt piano vanaf zijn vijfde. Hij is afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en deed in Amsterdam zijn masterstudie bij de onlangs overleden, bekende pianopedagoog Jan Wijn. Ivan geeft soloconcerten en speelt in ensembles, maar is ook zeer actief als docent aan het CKV Almere.

Het concert begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De entree is 20 euro, kaarten zijn te reserveren via https://www.kunstkringhardegarijp.nl/contact/reserveren-concertkaarten of 06-53159286.