Gerwin van der Plaats.
Gerwin van der Plaats. Foto: ingezonden

Orgelconcert Gerwin van der Plaats in Ferwert

Cultuur

Op zaterdagavond 30 september verzorgt de bekende Kamper organist Gerwin van der Plaats een concert op het fraaie orgel in de Martinuskerk in Ferwert. Het programma bestaat uit geliefde orgelwerken en improvisaties over bekende melodieën. 

Gerwin van der Plaats (Utrecht 1977) raakte al vroeg onder de indruk van het kerkorgel. Zijn vader herkende mogelijkheden en bracht hem op zeer jeugdige leeftijd de basisbeginselen van het notenschrift bij. Al op 9-jarige leeftijd begeleidde Gerwin de kerkdiensten in Nieuwegein. Hij ontwikkelde zijn talenten bij Jaap Zwart Sr. en Herman van Vliet. Later kreeg hij les van Harry Hamer en Geert Bierling, volgde een muziektheorieopleiding, koordirectielessen en pianolessen. Aan het Fontys Conservatorium in Tilburg waren zijn docenten Geert Bierling voor het hoofdvak orgel en Henco de Berg voor improvisatie.

 Gerwin staat bekend om zijn bijzondere improvisatietalent en is als organist verbonden aan de Driestwegkerk in Nunspeet, De Hoeksteen in IJsselmuiden en de Zuiderkerk in Zwolle. Daarnaast is hij dirigent van het Interkerkelijk Koor Immanuël in Harskamp, Mannenkoor Euterpe in Voorthuizen, het Urker Mannenkwartet, Kleinkoor Musica Religiosa in Kampen en – als opvolger van de door hem zeer bewonderde Klaas Jan Mulder- het Christelijk Kamper Mannenkoor Door Eendracht Verbonden. Gerwin is daarnaast een veelgevraagd begeleider bij koren, muziekgroepen en cd-opnamen. Hij maakte concertreizen naar België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk en Roemenië. Ook is hij arrangeur van koor- en orkestmuziek en nieuwe liederen.

Het concert begint om 20.00 uur en de deuren gaan open om 19.30 uur. De toegang bedraagt 10 euro. Kinderen tot en met 16 jaar hebben gratis entree. Meer informatie op:  www.gerwinvanderplaats.nl