Emile Hendriks voor MFA de Dobbe in Anjum. Het gebouw is voorzien van een warmtepomp en op het dak liggen zonnepanelen. Scan de QR-code voor een video.
Emile Hendriks voor MFA de Dobbe in Anjum. Het gebouw is voorzien van een warmtepomp en op het dak liggen zonnepanelen. Scan de QR-code voor een video. Foto: Actief Media

Anjum in 2030 mogelijk aardgasvrij met warmtenet

Het plan van energiecoöperatie De Anjumer Eendragt dat de gemeente Noardeast-Fryslân indiende voor een rijksbijdrage om Anjum aardgasvrij te maken, is geselecteerd als Proeftuin Aardgasvrije wijk. De gemeente ontvangt 4,4 miljoen euro om Anjum aardgasvrij te maken. Hiermee kan het plan dat De Anjumer Eendragt samen met de gemeente opstelde, worden opgestart.

"Het uiteindelijke plan is om een warmtenet te realiseren, maar dat moet met de bewoners afgestemd worden", zegt voorzitter Emile Hendriks van energiecoöperatie De Anjumer Eendragt. "Maar of je nu een warmtenet aanlegt of kiest voor een andere aardgasloze oplossing, huizen moeten geïsoleerd worden. Wij willen eerst met een deel van het geld mensen in Anjum helpen om hun huizen zodanig goed geïsoleerd te krijgen, dat deze bijvoorbeeld geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming. Daarmee bespaar je gas en breng je meer comfort is huis." 

De vervolgstap is dan om een warmtenet met een of twee grote warmtepompen aan te leggen. Volgens Hendriks heeft deze oplossing meerdere voordelen ten opzichte van meerdere kleinere warmtepompen. "Grote warmtepompen hebben een hogere prestatiecoëfficiënt en zijn dus efficiënter. Daarnaast kun je ze ergens plaatsen waar niemand er last van heeft." Voor de energievoorziening van de warmtepomp(en) denkt de voorzitter aan een zonneweide.

De bijdrage van 4,4 miljoen euro is niet genoeg om het gehele plan te realiseren. Hendriks schat de totale investering op 20 miljoen euro. Het doel is dat Anjum in 2030 aardgasvrij is. Uiteraard kunnen inwoners niet gedwongen worden om mee te doen met het plan. De voorzitter verwacht echter dat veel mensen wel overstag zullen gaan als het zorgt voor een lagere energierekening. "En hoe meer mensen meedoen, hoe betaalbaarder het wordt."

Op vrijdagavond 30 september is er in MFA de Dobbe in Anjum een informatieavond over het plan. Dan wordt er ook een energieloket geopend.