Koop geen vetbollen met een nylon netje.
Koop geen vetbollen met een nylon netje. Foto: Pixabay

Maak zelf vetbollen voor vogels zonder nylon netje

Algemeen

Kunnen we niet allemaal wel eens wat hulp gebruiken? Zo ook de dieren in je herfsttuin. Dat zorgt niet alleen voor gezellige bedrijvigheid in de tuin, maar ook voor dankbare nieuwe vriendjes. Wij vertellen je hoe je herfsttuin diervriendelijk maakt. 


Vetbollen voor de vogels

Nu de gure herfstdagen er weer aankomen is het ook de tijd om voor de vogels vetbollen neer te gaan hangen. Je kunt kant-en-klare vetbollen kopen om vogels bij te voeren, maar nog leuker is het om ze zelf te maken. Zie het als een zelfgemaakte stoofpot, dat smaakt toch beter dan een magnetronmaaltijd? Bekijk via de online link of qr-code bij dit verhaal hoe je snel je smakelijke en leuke ontbijtjes kunt maken voor de voorbij wippende roodborst, mees en mus. Besluit je toch om in de plaatselijke supermarkt vetbollen te kopen, laat dan de bollen met een nylon netje liggen, daar kunnen de vogeltjes namelijk met hun pootjes in blijven hangen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Blije bijen in de tuin

De bijen hebben onze hulp hard nodig. En wij hen. Er zijn steeds minder bijen doordat er minder bloemen en planten zijn en omdat ze door bestrijdingsmiddelen en ziektes gedood worden. Bijen geen voedsel = wij een groot probleem. Draag daarom je steentje bij en plant bijenvriendelijke planten in de tuin. 


Creëer een plek in de tuin met bladeren en takken waar de egel z’n winterslaap kan houden. - Foto Pixaby

Maak je tuin egelvriendelijk

Egels, padden, salamanders, vlinders, muizen... Voor je het weet transformeert je tuin in een dierentuin. Daar zit niet iedereen op te wachten. Maar niet alle kleine beesten zijn ongewenste bezoekers. Help een handje, maar laat de natuur haar gang gaan. Dat kan bijvoorbeeld door niet je hele tuin in het najaar kaal en schoon te maken. Laat hier en daar wat struiken, takken en bladeren liggen, zodat bijvoorbeeld egels daar hun winterslaap kunnen houden.

Handige slakkentips

Slakken zijn nou juist van die beestjes die je meestal liever niet in je tuin hebt. Ze knabbelen namelijk maar al te graag aan je verse blaadjes. Je kunt het ze niet kwalijk nemen dat ze op bezoek komen, dus daarom een paar handige tips om ze je bij je kostbare groengoed weg te houden. Je kunt een hindernis maken tegen slakken rond planten die snel aangevreten worden. Bouw een barrière waar ze niet overheen willen kruipen om deze planten te beschermen. Probeer een rand van 5 cm met koffie (met cafeïne), cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, sparrennaalden of lavagruis. Let wel op met cacaodoppen. Chocolade is giftig voor honden, en cacaodoppen dus ook.

Bron tekst: Mooi wat planten doen / Natuurmonumenten