Afbeelding
Foto: Pixabay

Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân gaan met gemeenschap in gesprek over klimaatverandering

Politiek

Het klimaat verandert. Het wordt warmer en periodes met veel en weinig regen wisselen elkaar af. Dat vraagt om een nieuwe kijk op de inrichting van Fryslân, werken aan een gezonde bodem en aanpassingen in het waterbeheer. Daar krijgt iedereen mee te maken. Wat betekent dat? En wat is daarvoor nodig? Daarover gaan provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân de komende weken samen met inwoners, ondernemers en organisaties in gesprek. 

Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân werken samen aan een visie op het waterbeheer van de toekomst, een gezonde bodem en de inrichting van de provincie. Hierin komen de belangrijkste uitgangspunten voor de inrichting van een klimaatbestendig Fryslân in 2050. Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân vragen inwoners, ondernemers en organisaties welke mogelijkheden zij voor de toekomst zien. Zij kennen de gebieden goed en weten als geen ander wat er leeft en speelt.

Oplossingen voor de toekomst
De gesprekken gaan over wat de deelnemers nu al merken van de klimaatverandering in hun regio. Maar ook over welke oplossingen zij zien voor de toekomst. In kleinere groepen wordt geschetst wat mogelijke oplossingen betekenen voor wonen, landbouw, natuur en recreatie. De uitkomsten van de gesprekken worden meegenomen in de visie op water- en bodembeheer die de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân samen ontwikkelen

Data en locaties
Ter voorbereiding op de gebiedsgesprekken wordt op donderdagavond 22 september om 20.00 uur het webinar ‘Klimaatverandering: Wat merken we er van in Fryslân’ georganiseerd. Het webinar geeft een algemene inleiding over wat de gevolgen en uitdagingen zijn van klimaatverandering voor Fryslân.In de noordoosten van Fryslân zijn twee gebiedsgesprekken. Op dinsdag 27 september in Surhuisterveen wordt er gesproken over de Noordelijke Friese Wouden en op donderdag 29 september in Holwerd over de kleischil.

De avonden starten om 19.30 uur en duren tot 22.00 uur. Wie aan wil schuiven bij één van de gesprekken, kan zich opgeven via het aanmeldformulier op www.fryslan.frl/fryslan-klimaatbestendig. Hier staat ook de link naar het online webinar op 22 september.