Vier militairen hebben zich verschanst achter een muurtje op de sluis bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. De rechter 'stoter' vuurt met een FN Minimi, een licht machinegeweer.
Vier militairen hebben zich verschanst achter een muurtje op de sluis bij Dokkumer Nieuwe Zijlen. De rechter 'stoter' vuurt met een FN Minimi, een licht machinegeweer. Foto: Noordernieuws

(video) Militairen luchtmobiele brigade gedropt bij Dokkumer Nieuwe Zijlen

Algemeen

Video - Militairen van de luchtmobiele brigade zijn donderdagochtend met twee helikopters gedropt in een weiland langs de Kwelderweg vlakbij Dokkumer Nieuwe Zijlen. Ze doen mee aan de oefening Falcon Stoter.


De rode baretten hebben vervolgens een aanval gedaan op de brug en de sluizen en deze ingenomen. Bij de actie zijn meerdere militairen ‘gewond’ geraakt. Ze verplaatsen zich bewapend. Er wordt gebruik gemaakt van (oefen)munitie. De brug en de sluizen worden tot vrijdagochtend bewaakt door de militairen. 

Tijdens de oefening komen alle processen, van planning tot uitvoering, aan de orde in een uitdagend en realistisch scenario. De militairen voeren zogenoemde air assault-acties uit, waarbij het draait om een combinatie van snelheid, verrassing en vuurkracht.

Ook is er nadrukkelijk aandacht voor laagvliegen. Bij een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte namelijk geen optie. Helikopters moeten dan laag blijven om hun kwetsbaarheid te verkleinen. Dekking vinden zij achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of een heuvel. Zo zijn ze in staat hun missie uit te voeren zonder gezien te worden door vijandelijke radarsystemen. 

Aan Falcon Stoter doen zo’n 400 militairen van de luchtmobiele brigade mee. De militairen van de 13 Infanteriebataljon Stoottroepen Prins Bernhard worden ook wel ‘stoters’ genoemd. Ze kunnen wereldwijd in worden gezet. In april dit jaar waren militairen van de luchtmobiele brigade nog in Roemenië vanwege de situatie in Oekraïne. Falcon Stoter duurt nog tot 16 september.

Militairen in een weiland bij Dokkumer Nieuwe Zijlen.