Hans Groeneweg, directeur van Museum Dokkum en tevens voorzitter van het Open Monumentendag-comité Dokkum - Noardeast-Fryslân met op de achtergrond het Baantjebolwerk en molen Zeldenrust.
Hans Groeneweg, directeur van Museum Dokkum en tevens voorzitter van het Open Monumentendag-comité Dokkum - Noardeast-Fryslân met op de achtergrond het Baantjebolwerk en molen Zeldenrust. Foto: Actief Media

Waalse Furie in Dokkum herdacht met symposium, expositie en diverse activiteiten

Cultuur


Open Monumentendag op 10 september staat in Dokkum in het teken van de Waalse Furie en de Dokkumer bolwerken. De Waalse Furie speelde zich af van 12 tot en met 15 september 1572. Geuzen, boeren en burgers namen het Spaanse Dokkum in. Hierop volgde een ontzet door Waalse troepen in Spaanse dienst. Dit ontaarde in een slachtpartij met veel doden, grootschalige plunderingen en een stadsbrand. Op 9 september is er een symposium over de Waalse Furie. In Museum Dokkum is vanaf 10 september een expositie te zien over deze gebeurtenis.

Museum Dokkum, gemeente Noardeast-Fryslân en Stichting Oud Dockum organiseren Open Monumentendag in Dokkum. Bezoekers kunnen om 11.00 en 14.00 uur een ‘furieuze stadswandeling’ maken onder leiding van stadskenner Piet de Haan. Ook is de expositie in Museum Dokkum op deze dag gratis te bezoeken. Daarnaast is er voor Open Monumentendag een brochure uitgegeven over de Dokkumer bolwerken. Hierin staat veel informatie over de bijzondere verdedigingswerken en het eeuwenoude, gave stadscentrum. De brochure is nu al - samen met diverse andere mooie wandelroutes - gratis af te halen in Museum Dokkum op Diepswal 27 of aan te vragen via e-mail: tinekeadmiraal01@gmail.com.

Op vrijdag 9 september is er een symposium over de Waalse Furie in de Grote Kerk aan de Markt in Dokkum. Ook wordt er op deze dag een speciale informatiezuil op het Sonnemapleintje onthuld over de gebeurtenis. Sprekers Herman Pleij, Ihno Dragt en Siebe van Seijen vertellen vanuit hun eigen specialisatie over de Waalse Furie en wat hier nu nog van te zien is in Dokkum. U kunt het symposium bijwonen door uiterlijk 7 september een e-mail te sturen naar: s.bosma@noardeast-fryslan.nl.

De expositie in Museum Dokkum maakt onderdeel uit van het landelijk herdenkingsjaar ‘Geboorte van Nederland’. Het jaar 1572 - dit is nu 450 jaar geleden - wordt namelijk gezien als een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). De Waalse Furie was een keerpunt in de Dokkumer geschiedenis. In 1572 was men al begonnen met de aanleg van versterkingen rondom de stad. Willem van Oranje gaf in 1581 opdracht om de bolwerken aan te leggen die Dokkum nu nog steeds het bekende uiterlijk geven.